Türkiye'nin ilk astronotu bilim dünyasına ışık tutacak deneylere imza attı

Türkiye'nin insanlı ilk Türk Astronotu Alper Gezeravcı hazırlanan plan doğrultusunda bilim dünyasına ışık tutacak deneylere imza attı. Türkiye'nin ilk astronotu, tüm deney görevlerini başarıyla tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 21:20
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 21:20
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) son günlerine yaklaştı. 19 Ocak'ta 36 saat süren uzay yolculuğuna başlayan Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk sözü, "İstikbal göklerdedir" olmuştu. "Türkiye'nin ilk astronotu" olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, ISS'ye ulaştıktan sonra bilimsel çalışmalarına başladı.

13 DENEYE İMZA ATMASI PLANLANIYOR

Gezeravcı, uzayda kalacağı 14 gün boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumları için hazırlanan, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonunca belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlattı. Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçilen deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlayacak.

DENEYLER BİLİM DÜNYASINA IŞIK TUTACAK

Gezeravcı Türk Uzay Bilim Misyonu programı kapsamında ilk deneyi "VOKALKORD" oldu. Ayrıca Gezeravcı; ALGALSPACE, EXTREMOPHYTE, CRISPR-GEM, UzMAn ve Pranet deneyleriyle takvime uygun biçimde çalışmalarını sürdürüyor. ISS'de gerçekleştireceği 13 deneyin 10'uncusu olan "UYNA"yı 31 Ocak 2024'te hayata geçirdi.