Türkiye, Kosova Barış Gücü komutanlığını devraldı

Kosova ile Sırbistan sınırındaki güvenliği ve istikrarı sağlayan NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) komutanlığını bugün Türkiye, İtalya'dan devraldı. Bir yıl boyunca KFOR Komutanlığı yapacak olan Tümgeneral Özkan Ulutaş, barış gücünün 28. ve ilk Türk komutanı olacak.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2023 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2023 14:44
https://www.qha.com.tr/

Kosova-Sırbistan arasındaki tansiyonun yüksek olduğu dönemde bir dönemde Türkiye, NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanlığını bugün İtalya'dan devraldı. Bu sabah Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen askeri törenle birlikte KFOR'un komutanı Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia görevini Türk komutan Tümgeneral Özkan Ulutaş'a teslim etti. 

Tümgeneral Ulutaş böylelikle 12 Haziran 1999 yılında faaliyete geçen KFOR'un 28. komutanı oldu. Törende konuşma yapan Ulutaş, "KFOR'un ilk Türk komutanı olarak üstlendiğim sorumluluğun bilincindeyim. Kosova'daki hassas durumu göz önünde bulundurarak, bu güzide birliğin geçmişte olduğu gibi gelecekte de başarıyla hizmet vermeye devam etmesini sağlamak için her türlü çabayı göstermek ve tüm deneyimimi kullanmak üzere özveriyle komutayı devralıyorum" ifadelerini kullandı. 

TÜMGENERAL ÖZKAN ULUTAŞ KİMDİR?

KFOR komutanlığını bir sene boyunca yürütecek olan Tümgeneral Özkan Ulutaş, 1985 yılında lise eğitimini tamamladıktan sonra askerliğe başladı. Ulutaş, 1989 yılında Kara Harp Okuluna girdi. Görevini iyi bir şekilde yürütmek için çalışan Ulutaş, 2021 yılından bu yana Genelkurmay Başkanlığı Strateji Direktörü olarak görev yapıyor. Bundan önce Türkiye'de NATO Acil Mukabele Gücü Komutanı olarak görev yapmıştı.

Ulutaş, kariyeri boyunca Norfolk'taki NATO Müşterek Komuta Sektörü Komutan Yardımcılığı, Ankara'daki Askeri Tarih Çalışmaları Merkezi Direktörlüğü ve 28. Mekanize Piyade Tugay Garnizonu Komutan Yardımcılığı dahil olmak üzere çeşitli önemli askeri görevlerde bulundu.

NATO'NUN KOSOVA BARIŞ GÜCÜ

Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgedeki güvenliği ve istikrarı sağlayan KFOR, 12 Haziran 1999 yılında faaliyete başlamış, Türkiye ise aynı sene KFOR'a katılmıştı. Bu sene haziran ayından bu yana bölgede gerilim yüksek seviyede.

KOSOVA'DA NE OLDU?

Kosova'nın kuzeyindeki Zvençka kasabasına yakın Banjska köyünde 24 Eylül 2023 tarihinde silahlı Sırp çetesi, Kosovalı polislere saldırmıştı. Olay esnasında Afrim Bunjaku isimli Kosovalı polis hayatını kaybederken, 2 Kosovalı polis yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova 'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı. 

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise saldırıyı Sırpların yaptığını doğrulamış fakat Kosova'yı tanımayacaklarını dile getirmişti.