Türkiye ve Kazakistan'dan 2 milyar dolarlık anlaşma!

Türkiye Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Kazakistan Tarım Bakanı Aydarbek Saparov, tarımsal sanayi kompleksleri ve tarımsal ticaret alanında 2 milyar dolar değerinde anlaşma imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 10:25
https://www.qha.com.tr/

Türkiye ile Türkistan coğrafyasındaki Türk devletleri arsında ekonomiden savunmaya, eğitimden tarıma her alanda iş birliği artarak devam ediyor.

Kazakıstan Tarım Bakanı Aydarbek Saparov, Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmî ziyaretinde Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Ibrahim Yumaklı ile bir araya gelerek 2 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar, agro-endüstriyel kompleksler ve tarımsal ticaret alanında yapılan iş birliklerini kapsıyor.

YATIRIMLAR VE PROJELER: 553 MİLYON DOLARLIK YENİ GİRİŞİMLER

Yatırım anlaşmaları, Türk yatırımcılarla altı başarılı projeyi ve 553 milyon dolarlık 10 yeni girişimi içeriyor. Bu projeler arasında sera kompleksleri, buğday ve fasulye işleme tesisleri ile sebze depolama tesisleri bulunuyor.

KAZAK-TÜRK TARIMSAL TİCARETİNDE YÜZDE 13'LÜK BÜYÜME

Saparov, 2023 sonunda Kazak-Türk tarımsal ticaretinde yüzde 13'lük bir artış yaşandığını belirtti. Kazakistan geleneksel olarak Türkiye'ye tarım ürünleri tedarik ederken, Haziran 2024'te büyükbaş hayvan ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması yeni fırsatlar sundu. Kazak üreticiler, hayvan yetiştirme, besleme ve kesim şirketleri ile et işleme tesisleri Türk pazarına girmeye hazır.

HAYVAN SAĞLIĞI VE TARIM BİLİMİNDE YENİ ADIMLAR

Saparov, Yumaklı'ya kısıtlamaların kaldırılmasındaki katkılarından dolayı teşekkür etti ve Kazak işletmelerinin Türk veteriner denetimlerini tamamlaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin aktif bir şekilde tahıl ve yağlı tohumlar ithal ettiğini belirterek, bu yıl Kazakistan'ın iyi bir hasat beklediğini ifade etti.

TARIM BİLİMİNDE İŞ BİRLİĞİ: TÜRKİYE İLE ÜÇ YENİ ANLAŞMA

Ziyaret sırasında, Kazakistan Ulusal Tarımsal Bilim ve Eğitim Merkezi; Türkiye'nin Genel Tarım Araştırmaları ve Politikaları Müdürlüğü, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Türk Arıcılar Derneği ile üç iş birliği anlaşması imzaladı. Yumaklı, Türkiye'nin kapsamlı iş birliğine hazır olduğunu belirterek, Kazakistan’ın gelecekteki tarımsal ilişkiler vizyonuyla uyumlu olduklarını ifade etti.