Kazakistan’ın başkenti Almatı’da Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Ready4Trade projesi ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) liderliğindeki Orta Asya Yatırım projelerinin son toplantısı yapıldı. Toplantıda, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın devlet kurumlarının başkan yardımcıları, kamu ve özel sektör paydaşları, AB, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) ve OECD temsilcileri yer aldı.
Toplantı, Türkistan’da ticaret prosedürlerini kolaylaştırmak, yatırımı artırmak ve ekonomik iş birliğini geliştirmek amacıyla yıllardır süren çalışmalar açısından dönüm noktası niteliği taşıyor.
Ready4Trade projesi ile Türkistan’da bölge içi ve uluslararası ticareti teşvik etme amaçlandı. Proje kapsamında sınır ötesi gerekliliklerde şeffaflık artırıldı, düzenleyici ve prosedürel engeller ortadan kaldırıldı ve sınır ötesi e-ticareti iyileştirildi. Bu adı Mayıs 2023'te, bölgedeki tüm ülkelerin ticaret kolaylaştırma portallarından gelen bilgileri birleştiren ve işletmelere gerekli bilgilere erişim sağlayan bir ticaret bilgi portalı «Orta Asya Geçidi» bölge ülkelmlar takip edilerek başarıya ulaşıldığı kaydedildi.
OECD ise özel sektörün gelişimi, globalleşme, dijitalleşme, ticaret ve ulaşım bağlantısı ve şoklara karşı dayanıklılık gibi alanlardaki reformları destekledi. OECD’in amaçları arasında yer alan konular ise şöyle:
“AB-OECD-Orta Asya ekonomik işbirliğini geliştirmek, en iyi uygulamaları paylaşmak ve daha fazla reform taahhüdü aramak için üst düzey politika diyaloğu; kamu-özel sektör diyaloğunu geliştirmek, veri toplamak ve kapasite oluşturmak için ülke düzeyinde çalıştaylar; politika değerlendirmeleri, özel sektör anket sonuçlarını ve iyi uygulamalara ilişkin ülke vaka çalışmalarını içeren kanıta dayalı yayınlar.”
Ticaret Politikası Geliştirme Merkezi QazTrade’e göre, projelerde yer alan önerilerin hayata geçirilmesi ve kâğıtsız ticarete geçilmesinin orta vadede ticaret cirosunda yüzde 30'luk bir artış sağlayabilir.
Kazakistan Cumhuriyeti Ticaret ve Entegrasyon Bakan Yardımcısı Janel Kushukova, “Son yıllarda Orta Asya ülkelerinde ticaret prosedürlerini basitleştirmek ve optimize etmek, ticaret operasyonları için gereken süreyi azaltmak ve gümrük süreçlerini otomatikleştirmek için önemli çalışmalar yapıldı. Bu, son beş yılda ticaret ciromuzun hacmini neredeyse iki katına çıkararak 10 milyar dolara çıkarmamızı sağladı. Kazakistan, orta vadede Orta Asya ülkeleriyle ticaret cirosunu 15 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.” ifadelerini kullandı.