"Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumunun günlük hayatı nasıl?", "Türk toplumunun maruz kaldığı hak ihlalleri ve sorunları neler?", "Türk toplumu mensupları hangi zorluklarla karşılaşıyor ve hangi başarılardan gurur duyuyorlar?" sorularına cevap aranacak olan FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 9. Yıllık Toplantısı 1 Kasım 2023 tarihinde başladı.
4 Kasım 2023 tarihinde sona erecek toplantıya Batı Trakya Türk toplumunu FUEN’de temsil eden Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi ve Batı Trakya Azınlığı yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ev sahipliği yapıyor.
TOPLANTIYA BİRÇOK TÜRK TOPLULUĞU KATILACAK
Toplantıya ev sahibi Batı Trakya Türklerinin yanı sıra Kosova ve Bulgaristan’da yaşayan Türkler, Rusya’dan Ahıska Türkleri, Ukrayna ve Moldova’dan Gagavuz Türkleri, Ukrayna’dan Kırım Tatarları ve Romanya’da yaşayan Kırım Tatarlarının temsilcileri katılıyor.
Program kapsamında, Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumunun gelenek ve görenekleri hakkında fikir veren sunumlar ve tartışmalar, rehber eşliğinde Gümülcine ve İskeçe şehirlerinde geziler gerçekleşecek. Program kapsamında Batı Trakya Türk toplumunun kurum ve kuruluşları da ziyaret edilecek.
3 Kasım’da yapılacak olan yuvarlak masa toplantısında katılımcılar, mensubu oldukları Türk azınlık ve toplulukları ile ilgili son bir yılda yaşanan önemli gelişmeler ile temsil ettikleri kuruluşların faaliyetlerini aktaracak. Toplantıda FUEN TAG’ın 2024 yılı faaliyet planı da görüşülecek ve bununla ilgili ortak yol haritası belirlenecek.
TÜRK AZINLIKLARI VE TOPLULUKLARI ÇALIŞMA GRUBU (TAG)
FUEN çatısı altında 2013 yılında kurulan TAG bünyesinde bugün Kafkasya’dan Balkanlara kadar olan geniş coğrafyada yaşan Türk azınlık ve topluluklarını temsil eden 12 üye kuruluş bulunmaktadır. Sekretaryasını ABTTF’nin yürüttüğü FUEN TAG, 2014 yılında Ankara’da ilk yıllık toplantısını gerçekleştirmiş olup ABTTF’nin koordinasyonunda faaliyet ve çalışmalarını sürdürmektedir.