Türk dünyasının arkeologları Şuşa'da bir araya geldi

Türk Akademisi ve Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Arkeoloji ve Antropoloji Enstitüsü (ARICA), Türk dünyasının arkeologlarını Azerbaycan'ın Şuşa kentinde bir araya getirdi. Etkinlikte arkeoloji alanında atılacak ortak adımlar ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 11:56
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan'ın Ermeni işgalinden kurtarılan şehri Şuşa'da, Türk Akademisi ve Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Arkeoloji ve Antropoloji Enstitüsü (ARICA) ortaklığında bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye, Kazakistan, Macaristan, Moğolistan, Özbekistan ve Tataristan'dan arkeoloji merkezi ve bilim enstitüleri başkanları katılım sağladı. 

Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada Türk Akademisinin Türk halklarının tarihine ve kültürüne ışık tutan çalışmalar yaptığından bahsetti.  Mustafayev, Türk Akademisinin yürüttüğü Türk halklarının tarihini ve kimliğini yansıtan mimari ve arkeolojik eserlerin tespit edilmesini amaçlayan "Türk Dünyası Kutsal Coğrafyası"  projsinden de söz etti. Uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çeken Mustafayev, platformun üye ülkeler ile ortak projelerin uygulanması aktif çalışmalar yürüttüğünü de belirtti. Ayrıca, radyokarbon aktifleme için ortak bir laboratuvar oluşturulması önerisinde bulundu. 

Etkinlik, Kazakistanlı ünlü arkeologlar Kemel Akişev'in doğumunun 100. yıl dönümü ve Alkey Margulan'ın doğumunun 120. yıl dönümüne ithaf edildi. Etkinlik sonunda Türk dünyasındaki  arkeolojik araştırmaların geliştirilmesini hedefleyen adımları açıklayan bir "Sonuç Bildirgesi" imzalandı. 

Ayrıca katılımcılar, Karabağ'daki arkeolojik alanlara ziyarette bulundu.