Türk dünyasında hem coşku hem hüzün içinde Kurban Bayramı

Bütün Türk İslam dünyası, Kurban Bayramını kutlarken, işgal altındaki Kırım ve Doğu Türkistan'da Müslüman Türkler bir bayramı daha işgal, asimilasyon ve soykırımın gölgesinde karşılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2023 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2023 14:49
https://www.qha.com.tr/

Türk İslam dünyası, Kurban Bayramını karşılamanın sevincini yaşıyor. İslam Dini'nde önemli bir yeri olan Kurban Bayramı her sene olduğu gibi yıl da dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Müslümanlar tarafından sevinçle karşılanıyor. Allah'a olan adanmışlığın bir sembolü olan kurbanlıklar, İslami usullere göre kesiliyor ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Fakat yıllardır Rusya ve Çin tarafından işgal edilen kadim Türk İslam beldeleri Kırım ve Doğu Türkistan'da bayram yine buruk geçiyor. 

Kırım Haber Ajansı (QHA) olarak, Türk dünyasının bayramı buruk karşıladığı noktalardan Doğu Türkistan ve Kırım'daki soydaşlarımızıın yaşadıkları sıkıntıları gözler önüne sermeye çalıştık. Türkiye'de yaşayan Mehmet, Kurban Bayramı'nı ailesi ile birlikte sevinç ve mutluluk içinde kutlarken, Doğu Türkistan'da Çin toplama kampına atılan bir edebiyat profesörü babanın oğlu Alimcan ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım'daki bir babanın kızı Nariye, Kurban Bayramını nasıl karşıladı ve nelerle karşılaştı anlatmaya çalıştık. 

Türkiye'nin önemli şehirlerinden İstanbul'da yaşayan Mehmet üç kardeşi ile ailecek Kurban Bayramı sevincini yaşıyor, akrabalarını ziyaret ediyor ve bayram gününü mutluluk içinde yaşıyor. 

Türk dünyasının kadim şehirlerinden Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrinde yaşayan Alimcan ise babasının Çin toplama kampında olması sebebiyle Kurban Bayramını yine hüzün içinde geçirirken, bayramın ilk günü evini aniden basan Çinli polislerle karşılaşıyor. Evlerine sözde "Kardeş Aile" projesi altında yerleştirilen Çinli ile ablasının zorla evlendirileceği haberini alıyor ve kalp krizi geçiren annesini kaybediyor.

2014 yılından bu yana Rus işgali altında kalan Kırım'da bu bayram da buruk geçiyor. Yüzyıllardır sürgünle, işgalle mücadele eden Kırım Tatarları Tarak Tamgalı gökbayrağını dalgalandıramadığı gibi dinlerini de özgürce yaşayamıyor.

Rusya'nın 24 Şubat 2022 itibarıyla Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun saldırı neticesinde birçok Kırım Tatar erkeği Rus ordusuna zorla alınarak, Ukrayna'ya karşı saldırmaya zorlanıyor. Öte yandan diline, dinine, kültürüne sahip olmaya çalışan Kırım Tatarlarının evlerine Rus işgalciler baskın uyguluyor, erkekleri haksız yere alıkoyuyor. Bunlardan biri de Nariye'nin babası. Kurban Bayramı'nda babasız, abisiz kalan Nariye'ye gelin bir kulak verin. İşte o video:

Bütün Türk İslam dünyası, Kurban Bayramını kutlarken, işgal altındaki Kırım ve Doğu Türkistan'da Müslüman Türkler bir bayramı daha işgal, asimilasyon ve soykırımın gölgesinde karşılıyorhttps://t.co/aM8RPFrECB pic.twitter.com/wqd0keVzqy

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 28, 2023