Bursa'da gerçekleştirilen 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nde Kırım rüzgarı esti. Yoğun geçen beş günlük festivalin son gününde 3 Kırım Tatar filmi; Tercüman, Kırım Tatar Düğün Merasimleri ve Mustafa, Tayyare Kültür Merkezi'nde gösterildi. Gösterimin ardından KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay yaptığı konuşmada, Kırım Tatarlarının zor imkanlarla belgesel filmi hazırladıklarını belirterek Karadeniz Prodüksiyon ekibine teşekkür etti. Nenkecan Dergisi Baş Editörü Zera Bekirova da Tercüman filmiyle Kırım Tatar aydını İsmail Bey Gaspıralı'yı andı. Konuşmaların ardından Kırım Tatar sanatçı Gülizar Bekirova "Ey Güzel Kırım" türküsünü seslendirdi.
Yoğun ilgiyle takip edilen 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali bugün sona erdi. Türk Dünyası 2022 Kültür Başkenti Bursa’da 1-5 Kasım tarihlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Sinema Derneği, TRT ve THY'nin desteğiyle gerçekleştirilen Film Festivali’nde Kırım Tatar filmleri gösterime sunuldu.
KORKUT ATA TÜRK DÜNYASI FİLM FESTİVALİ'NDE KIRIM RÜZGARI ESTİ
Tayyare Kültür Merkezi'nde perdesini açan üç Kırım Tatar filmi; 2021 yapımı "Tercüman" 2021 yapımı "Kırım Tatar Düğün Merasimleri" ve "2017 yapımı "Mustafa" seyircisiyle buluştu. Edem Asanov, Diyaver Dvaciyev ve Emes (Ahmed) Sarykhalil gibi isimlerin yönetmenliğini üstlendiği filmler, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.
Festivalin son gününde gösterime açılan filmler, Yönetmen/Yapımcı Neşe Sarısoy Karatay, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım Derneği Bursa Şubesi Başkanı Yunus Güneri, Yönetim Kurulu, Nenkecan Dergisi Baş Editörü Zera Bekirova, Karadeniz Prodüksiyon ve Kırım Haber Ajansı (QHA) tarafından takip edildi. Seyircilere kapısını açan Tayyare Kültür Merkezi'nde seyredilen belgesel filmlerin ardından konuşma yapıldı.
"KIRIM TATARLARI TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN KÜLTÜRLERİNİ YAŞATIYOR"
KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım Tatarlarının zorluklar altında kültürlerini yaşatmaya devam ettiklerini vurgulayarak, "Kırım 2014’ten bu yana çok zor şartlar altında. Ukrayna’daki savaş da Kırım Tatarlarını son derece zor duruma düşürdü. Diğer Türk toplulukları ve Türk Cumhuriyetleri çok büyük imkanlarla devletlerinin desteğiyle sponsorluğunda film hazırlıyor. Seyrettiğimiz bu iki belgesel tamamen Kırım’daki Karadeniz Prodüksiyon’daki arkadaşlarımızın fedakarlıklarıyla, kendi imkanlarıyla hiçbir devlet desteği olmadan hatta çeşitli engellere ve zorluklara rağmen film çektiler” diyerek tüm ekibe teşekkür etti.
Yönetmen ve film ekibinin, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş çerçevesinde seferberlik ilanı yüzünden çeşitli yerlere dağıldığını dile getiren Karatay, festivale katılamadıklarını belirtti. Konuşmasının sonunda Karatay Kırım’a dönmeyi temenni etti.
Gösterimin ardından konuşma yapan Nenkecan Dergisi Baş Editörü Zera Bekirova, yönetmenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Kırım Tatar Düğün Merasimleri filminin 2-3 hafta içinde çekildiğini dile getiren Bekirova, film için Kırım’dan gerekli tüm eşyaların toplandığını belirtti. Bekirova, Kırım Tatar aydını İsmail Bey Gaspıralı'yı anlatan, Turkuaz bölümünde yarışma kategorisinde değerlendirilen Tercüman filminin başarısını takdir etti. Bekirova, “Tercüman’da gördünüz bizim şanlı bir geçmişimiz var. İsmail Bey Gaspıralı, Kırım’ı ve hatta Türk dünyasını ayakta tuttu, Tüm Türk dünyasını uyandırdı. Biz bundan çok gururluyuz. Ne kadar seminere sempozyuma katılsam da hep İsmail Bey’den bahsedilir. Gerçekten de onun en büyük maksadı Türk dünyasını birleştirmekti” dedi.
Konuşmaların ardından Kırım Tatar sanatçı Gülizar Bekirova “Ey Güzel Kırım” (Aluşta’dan Esen Yeller) türküsünü seslendirdi. Duygusal anlar yaşayan seyirciler uzun bir süre alkış tuttu. Sona eren festivalde Kırım Tatar filmleri büyük beğeni topladı.
https://www.youtube.com/watch?v=oOuNONjXOG0&ab_channel=K%C4%B1r%C4%B1mHaberAjans%C4%B1