Tokayev: BM Güvenlik Konseyinde kapsamlı reformlar yapılmadan küresel sorunlar çözülemez

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin yapısında kapsamlı reformlar yapılmadan küresel sorunların çözülmeyeceği vurgusu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 17:40
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, New York'taki BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunda dünya liderlerine hitap etti.

Tokayev, BM Güvenik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin artık değişmesi ve bu konuda reform yapılması gerektiğini belirterek, "Uluslararası toplumun karşılaştığı sorunların BM Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı reformlar yapılmadan çözülmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"TÜM GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER TEMSİL EDİLMELİ"

Tokayev, uluslararası anlaşmazlıkların çözümünde diplomasi ve diyalogun her zaman ön planda olması gerektiğinin altını çizerek, "BM Güvenlik Konseyinde 'orta güçlerin' ve tüm gelişmekte olan ülkelerin seslerinin güçlendirilmesi ve net bir şekilde duyulması gerektiğine derinden inanıyorum" dedi.

KAZAKİSTAN BM ŞARTI'NIN İLKELERİNİN YENİDEN TEYİT EDİLMESİNİ İSTİYOR

Tokayev, "Güvenlik Konseyi bu çıkmazdan çıkamayacağına göre, Kazakistan dahil diğer ülkelerin barış ve güvenliğin korunmasında daha büyük rol oynayabilmesi için daha temsili bir yapıya sahip olması gerekir. Bu nedenle Kazakistan, BM Şartı'nın ilkelerine olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etmenin gerekli olduğu kanaatindedir" ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN, ULUSAL ÇIKARLARINI SAVUNAN BİR DEVLET

Kazakistan'ın ulusal çıkarlarını savunan, uluslararası sorunlara sürekli barışçıl çözüm arayışı içinde olan barışsever bir devlet olduğunun altını çizen Tokayev, "Bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve egemenlik, milletime bugün ve gelecekte yol gösterecek temel ilkelerdir. Tüm stratejik konularda kilit müttefiklerimizle işbirliği yapmaya devam edeceğiz" dedi.