TDK, "Tarihi Kırım Türkçesinde Fiil-Kırım Diplomatik Yarlıkları" eserini yayımladı

Türk Dil Kurumu, ODTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Banu Başer'in hazırladığı "Tarihi Kırım Türkçesinde Fiil-Kırım Diplomatik Yarlıkları" adlı eserini e-Mağaza internet sitesinde yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2023 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2023 14:58
https://www.qha.com.tr/

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Banu Başer'in hazırladığı "Tarihi Kırım Türkçesinde Fiil-Kırım Diplomatik Yarlıkları" adlı eseri Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından basıldı. 2023 yılının Eylül ayında yayın hayatına giren eser, TDK'nın e-Mağaza sitesinde yayımlandı. 

KIRIM HANLIĞI VE DİL BİLGİSİ 

Kırım Türkçesi'nin dil bilgisini barındıran eser, ilk olarak Kırım Hanlığının tarihi serüvenine dikkat çekiyor. İnternet sitesinde söz konusu çalışmayla ilgili olarak, "Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, Kırım Hanlığı ve Tarihî Kırım Türkçesi hakkında bilgi verilerek sahanın tanıtılması amaçlanmıştır. İkinci bölümde, “Yapı Açısından Fiiller” başlığı altında, basit, türemiş ve birleşik fiiller incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünü “Çekim Açısından Fiiller” başlığı oluşturmaktadır. Bu bölümde, bağımlı bir biçim birim olan fiillerin kullanım sahasına hangi şekillerde çıktıkları incelenmiştir. Bu bölüm temel olarak iki alt başlığa bölünmüş ve fiil çekiminin temel iki kategorisini oluşturan “Fiil Çekiminde Kişi ve Sayı” ile “Fiil Çekiminde Zaman ve Kip” başlıkları burada verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.