Taşkent dünyanın en temiz 100 şehri arasına girdi

İsviçre merkezli hava kalitesi ölçme ve değerlendirme teknoloji şirketi IQAir, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'in dünyanın en temiz şehirlerinden biri olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2023 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2023 15:44
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan'ın başkenti Taşkent, İsviçre merkezli hava kalitesi ölçme ve değerlendireme teknoloji şirketi IQAir tarafından dünyanın en temiz şehirlerden biri olarak seçildi.

DÜNYANIN EN TEMİZ 100 ŞEHRİNDEN BİRİ TAŞKENT

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'in hava kalitesi açısından dünyanın en temiz 100 şehrinden biri oldu. Şirketin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Gerçek zamanlı sıralamada şehir havasındaki toz konsantrasyonunun Dünya Sağlık Örgütünün tavsiye ettiği miktarda olduğu tespit edildi" ifadelerine yer verildi.

ÖZBEKİSTAN: TARİH, KÜLTÜR VE MEDENİYETİN KESİŞTİĞİ ÜLKE

Türkistan coğrafyasının en önemli ülkelerinden birisi olan Özbekistan, aynı zamanda Türk İslam medeniyetinin de en önemli kültür merkezlerinden birisi. Orta Asya hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin bu açık hava müzesi görünümündeki ülkeyi mutlaka tanıması gerekmekte. 1 Eylül 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Özbekistan, adını Altınorda hükümdarı Öz Bek’ten almıştır. Özbekistan’ın yüz ölçümü 447.400 kilometrekaredir. Güneyde Afganistan ve Türkmenistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan, batı ve kuzeyde ise Kazakistan ile komşu olan Özbekistan haritası, on iki şehir ve ülkenin batısında bulunan özerk Karakalpakistan Cumhuriyeti’nden oluşmaktadır. Başkent Taşkent’in yanı sıra diğer önemli Özbekistan şehirleri; Namangan, Fergana, Andican, Semerkand, Buhara, Hive, Hokand, Karşı, Ürgenç ve Nukus’tur.

Karasal iklimin şiddetli şekilde yaşandığı Özbekistan’da, açık denizlere kıyısı bulunmadığından soğuk ikliminin yanı sıra kurak çöl iklimi de görülmektedir. Bu sebeptendir ki yazları sıcaklık ortalama 40 derecenin üzerinde seyrederken kışları don olayları dahi görülebilmektedir. Özbekistan’ın resmi dili Özbek Türkçesi – Özbekçe olmakla birlikte ülkede Karakalpak Türkçesi ile Rusça da konuşulmaktadır. Ayrıca Özbekistan nüfusu 34 milyona yaklaşmıştır. Özbekistan dini inancı ağırlık olarak İslamiyet’tir ancak devletin içerisinde Hristiyanlık ve diğer dinler de mevcut olduğu gibi dini inançlarını rahatça yaşayabilecekleri ibadethaneleri de bulunmaktadır. Özbekistan ekonomisi ekseriyetle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Özbekistan Cumhuriyeti, yer altı kaynakları bakımından da oldukça zengin bir durumdadır. Altın, petrol, uranyum gibi değerli yer altı kaynaklarına sahip olan Özbekistan, özellikle verimli Fergana bölgesinde üretilen pamuk üretiminde dünyada ilk üç ülke içerisinde bulunmaktadır.