Sekiz ülkeden Uygur Türklerinin DNA'sını toplayan firmalara karşı yaptırım çağrısı

Sekiz ülkenin milletvekillerinden Çin'e karşı oluşturulan Parlamentolararası İttifak'a (IPAC) çağrı yapıldı. Hükumetlere; Çin'e Doğu Türkistan, Tibet ve Çin'in diğer yerlerinde biyometrik gözetim yürütmek için teknolojiler sağlayan şirketlerle ticari faaliyetlerini soruşturma ve askıya alma çağrısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2022 22:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 22:45
https://www.qha.com.tr/

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Birleşik Krallık, Japonya, Avustralya, Kanada, İsveç ve Norveç’in milletvekillerinden Çin'e karşı oluşturulan Parlamentolararası İttifakı (IPAC) hükümetlerine Doğu Türkistan, Tibet ve Çin'in başka yerlerinde biyometrik gözetim yürütmek için teknolojiler sağlayan şirketlerle ticari faaliyetlerini soruşturmaya ve askıya alması için çağırı yaptı.

IPAC'tan yapılan açıklamada, "Parlamentolararası İttifakı üyeleri olarak bizler, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) hükümetinin özellikle Uygur bölgesi ve Tibe'teki  azınlıklar üzerindeki gözetimini sağlayan teknolojik şirketlerle hükümetlerimizin ticari faaliyetlerini soruşturmaya ve askıya alması için çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi. PAC'ın hükumetlere yazdığı mektubu imzalayanlar arasında Avrupa Parlamentosu Üyesi Anna Fotyga, Avustralyalı senatör Claire Chandler, Kanadalı Milletvekili Arif Virani, İrlandalı senatör Michael McDowell, Yeni Zelanda'dan Milletvekili Simon O'Connor ve Birleşik Krallık'tan Milletvekili Lord James Bethell yer alıyor.

ÇİN, İZİNSİZ DNA TOPLUYOR

Diğer yandan, Tibet ve Doğu Türkistan'daki toplu DNA toplama kampanyasının mahremiyet hakkına ve insan haklarına büyük bir müdahale oluşturduğunun altı çizildi. Açıklamada, "İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer grupların raporları, Haziran 2016'dan bu yana Çin yetkililerinin Doğu Türkistan ve Tibet Özerk Bölgesi'nde çok sayıda çocuk da dahil olmak üzere toplam nüfusun üçte birine ulaşan bir toplu DNA toplama programı yürüttüğünü gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

PEKİN İNSANLARIN MAHREMİYET HAKKINA MÜDAHELE EDİLİYOR

IPAC, hükumetlerden konunun daha fazla araştırılmasını ve konuyla bağlantılı şirketler ile ticari faaliyetleri askıya almasını talep etti. Bu ifşaatların ardından IPAC AB Üyesi Engin Eroğlu, “Pekin'in toplu DNA toplaması, mahremiyet hakkına ve insan haklarına kabul edilemez bir müdahale teşkil ediyor. Ulusal ve Avrupalı ​​makamları, Çin'de DNA toplamayla bağlantılı şirketlerle ilgili her türlü faaliyeti soruşturmak ve askıya almak için derhal harekete geçmeye çağırıyorum" dedi.