Samed Behrengi'nin Tebriz'deki kabrine Azerbaycan bayrağı asıldı

Güney Azerbaycan Türkü ünlü yazar Samed Behrengi'nin Tebriz'de bulunan mezarına, Güney Azerbaycan Türkü aktivistler tarafından Azerbaycan bayrağı asıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2023 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2023 10:18
https://www.qha.com.tr/

Güney Azerbaycan Türkü yazar ve öğretmen Samed Behrengi, vefatının yıl dönümü olan 31 Ağustos 2023 tarihinde Tebriz’in İmamiye mezarlığında anıldı. Behrengi’nin mezarı üzerine Güney Azerbaycan Türkleri tarafından Azerbaycan bayrağı asıldı.

Güney Azerbaycan Türkü aktivistler, Samed Behrengi’nin hayatını Azerbaycan Türkçesine, Türk kültürüne ve Azerbaycan Türkü çocukların eğitimine adadığını, İran'ın geçmiş ve şimdiki otoritelerinin onun çalışmalarının takdir edilmesine izin vermediğini söyledi.

SAMED BEHRENGİ, İRAN HÜKUMETİ TARAFINDAN YASAKLI İSİMLER ARASINDA

Güney Azerbaycan Türkü aktivistler, "Samed Behrengi'nin kısa ömrü Azerbaycan'la bağlantılıydı, bu nedenle anma gününde mezarının üzerine bağımsız Azerbaycan bayrağını asmak kesinlikle onun ruhunu mutlu edecektir" ifadelerini kullandı.

İran, yıllardır Samed Behrengi’nin doğum ve vefat yıl dönümlerinde Güney Azerbaycan Türklerinin mezar başında toplanmasına izin vermiyor. İran hükumeti, daha önce mezarı ziyaret eden onlarca Güney Azerbaycan Türkü entelektüeli ve aktivisti tutuklamıştı.

SAMED BEHRENGİ, PEHLEVİ REJİMİ TARAFINDAN MI ÖLDÜRÜLDÜ?

Samed Behrengi, 31 Ağustos 1967 tarihinde Humarlı yerleşimi yakınlarında Aras Nehri'nde gizemli bir şekilde boğuldu. Birçok kişi, faaliyetleri nedeniyle defalarca zulme uğradığını öne sürerek Şah rejimi tarafından öldürüldüğünü iddia ediyor. Resmi kaynaklar ise bu iddiaları reddediyor.