Rusya ve Kazakistan arasında Suriye gerilimi

Kazakistan ve Kırgızistan'ın Rusya ile beraber Suriye'de barış gücü olarak bulunmak istememesi Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) işlevsiz olmasına ilişkin yorumlara yol açtı.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2017 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2017 17:15
https://www.qha.com.tr/

Rusya ve Kazakistan arasındaki Suriye gerilimi giderek artıyor. Suriye'ye askeri güç gönderimi konusundaki Kazakistan'ın olumsuz ve keskin yanıtları, Astana-Moskova hattında gerilime neden oldu. İlk çatlak 22 Temmuz'da Vladimir Shamanov'un, Duma'nın güvenlik kurulundaki Kazakistan ve Kırgızistan'ın Suriye'de barış gücü olarak bulunacağı iddialarından sonra başlamıştı. Ardından Kazakistan Dışişleri Bakanı Kairat Abdrakhmanov'ın kesin bir dil ile iddiaları reddetmişti. Kairat Abdrakhmanov, "Kazakistan hiçbir ülke ile askeri personelini Suriye'ye göndermeyi görüşmüyor" açıklamalarında bulunmuştu.

156942

Kazakistan ve Kırgızistan'ın Rusya ile beraber Suriye'de barış gücü olarak bulunmak istememesi Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) işlevsiz olduğu yorumlarına yol açtı. Rusya'nın bu pozisyondan oldukça rahatsız olduğu belirtiliyor. Rusya, KGAÖ'nü uluslararası kriz alanlarında aktif bir şekilde kullanmak isterken, Kazakistan özellikle Dağlık Karabağ ve Suriye'deki çatışma alanlarına KGAÖ'nün müdahil olmasını istemiyor. KGAÖ'nün rolüne dair bu çatlağın giderek derinleştiği yorumları uzmanlar tarafından belirtiliyor. 

Nursultan Nazarbayev'in Suriye'ye asker göndermekten çekinmesinin başlıca iki nedeni olduğu belirtiliyor. Dış politikada Rusya'dan bağımsız kalabilmek ve Kazakistan iç siyasetinde statükoyu korumak. Özellikle Kazakistan'daki mevcut siyasi durumun istikrarının bozulacağı endişesinin öne çıktığı belirtiliyor. Nazarbayev'in Suriye'ye asker göndermesi kararına üç kanattan itiraz geleceği endişesi hakim. Bunlardan birincisi Kazak "Meclis"i, diğerleri ise Kazakistan'daki gazi dernekleri ve Sünni dini liderler olarak görülüyor. Ülkede hali hazırda Çin'e arazi ve topak satımı politikasının getirdiği ciddi bir muhalif akım bulunuyor. Bu hamlenin bu akımı güçlendireceği endişesinde bulununa Nazarbayev asker sevkiyatına sıcak bakmıyor.