Rus Çarlığının işlediği Nogay Soykırımının 240. yıl dönümü

Rus İmparatorluğu’nun sayısız kanlı katliamlarından biri olan 28 Haziran 1783 Nogay Soykırımı’nın yıl dönümü.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2023 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2023 15:53
https://www.qha.com.tr/

Rus saldırganlığının Nogay Türkleri üzerindeki baskısı ve katliamı geçmişin tozlu sayfalarından çıkıp her sene 28 Haziran’da hatırlanıyor. Yayılmacı bir politikaya sahip olan Rusya’nın, imza attığı katliamlara her geçen gün yenisi eklenirken, Nogay Türklerinin Soykırımı da tarihte yerini alıyor.

Rus İmparatorluğu’nun sayısız soykırımlarından birisi olan Nogay Soykırımı, 28 Haziran 1783’te gerçekleşti. 19 Nisan 1783’te Kırım’ın ilk işgalinden sonra Rus Çarlığı, Osmanlı Devleti ve Kırım’a karşı kullanmayı amaçladığı Nogay Türklerini sürgüne zorladı. Nogaylar bu sürgüne dirense de "Nogay Kasabı" olarak hatırlanan Rus General Aleksandr Suvorov’un emriyle yüz binlercesi katledildi.

RUS ÇARLIĞININ NOGAY TÜRKLERİNE KANLI SOYKIRIMI: 28 HAZİRAN 1783'TE NELER OLDU?

Ruslar 1783’te Kırım’ı işgal ettikten sonra Azak Denizi’nin doğusunda yaşayan Nogaylar ve bazı Adigelere yönelik toplu sürgün kararı almış, bu halkların Ural bölgesine gönderilmeleri için harekete geçmişti. Rusların sürgün kararına karşı ayaklanan Nogaylar, istilacı güçlere karşı zorlu bir direniş göstermişti.

Çarlık Rusyası, 28 Haziran 1783’te Nogayları, Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığına karşı kullanma çabaları yürütmüştü. O dönemki Rus yönetiminin boyun eğdirme çabaları ile karşı karşıya kalan Nogay Türkleri, topyekun sürgün kararıyla vatanlarından koparıldı. Rusların sürgün kararına karşı gelen Nogay Türkleri, işgalcilere karşı direniş gösterdi. Direnişle yüzleşen Nogay Kasabı olarak tanımlanan Rus Generali Aleksandr Suvorov, yüz binlerce Nogay’ın ölümüne sebep oldu.

DÜNYADA EN BÜYÜK DÖRDÜNCÜ SOYKIRIM

Kadın, çocuk, hasta demeden topraklarından koparılan Nogaylar, dünyanın farklı bölgelerine sürüldü. “Nogay Soykırımı” olarak tarihe geçen katliam, dünyada en büyük dördüncü soykırım olarak yer alıyor.