Ramazan ayında Doğu Türkistan'a giden Arap heyetinden Çin’e övgüler!

Ramazan ayında Çin'in özel davetiyle, işgal altındaki Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrine giden Arap ülkeleri yetkililerinden oluşan heyet Çin'in soykırım politikalarını övdü.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2024 20:15
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2024 20:15
https://www.qha.com.tr/

Çin, dünya kamuoyunun tepkisini azaltmak için yabancı ülkeleri, işgal ettiği Doğu Türkistan topraklarına davet ediyor. Ramazan ayında Çin'in özel daveti ve önceden kurgulanmış program çerçevesinde 27 Mart 2024 tarihinde Ürümçi şehrine giden Arap heyeti, Çin'in bölgede Müslüman Türk topluluklarına karşı yürüttüğü soykırım politikasını övdü.

ÖZEL DAVETLE ÇİN'E GİDEN ARAP HEYETİ

El Fetih'in Filistin Devrim Konseyi Üyesi Bassam Zakarneh başkanlığındaki heyet, eski Suriye İdari Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı ve Suriye Komünist Partisi Siyasi Bürosu Üyesi Abdullah Halil, Lübnan Sosyal İlerleme Partisi Başkan Yardımcısı Habubai Aoun, Mısır Komünist Partisi Merkez Komitesi Üyesi Said Abdelzaher ve Filistin Halk Mücadelesi Cephesi Siyasi Bürosu Genel Sekreteri Muhammed Alluş başta olmak üzere bir çok Arap ülkesinden çok sayıda siyasi parti üyelerinden oluşuyor. Heyeti Çin'in bölgeye atadığı Komünist Parti şefi Ma Şingrui karşıladı. Ma Şingrui'in Arap heyetiyle toplantı yaptı.

KOMÜNİST PARTİ ŞEFİ MA ŞİNGRUİ UYGUR SOYKIRIMINI YALANLADI

Arap heyetine işgal altındaki Doğu Türkistan'da herkesin mutlu ve refah içinde yaşadığını belirten Ma Şingrui, bölgedeki soykırım politikaların yalan olduğunu savundu. Bölgenin Çin lideri Şi Cinping tarafından verilen talimatlar doğrultusunda geliştiğini ve kalkındığını dile getirdi. Ma Şingrui ayrıca ABD ve Batı devletlerini iç işlerine karışmakla suçladı.

ARAP HEYETİ ÇİN'İN BÖLGEDEKİ POLİTİKALARINI ÖVDÜ

Arap heyeti ise, Arap ülkelerinin gerçek Doğu Türkistan'ı daha iyi anlaması için ve görmesi için kendilerini Ürümçi'ye davet eden Ma Şingrui'e teşekkür etti. Bölgedeki huzur ve asayişten dolayı Çin'in bölgede uygurladığı politikalara övgülerde bulunan Arap heyeti Ma Şingrui'un söylediklerini, burada gördüklerini ve duyduklarını daha fazla insana anlatacaklarını kaydetti. Öte yandan bölgedeki sözde huzuru ve refahı beğendiklerini dile getiren Arap heyeti, Çin ile ilişkileri derinleştirme ve her alanda karşılıklı yarara dayalı ve işbirlikçi ilişkiler kurmayı umduklarını dile getirdi. 

KAŞGAR'I ZİYARET EDEN ARAP BİRLİĞİ HEYETİ:DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YOK!

Daha önce 30 Mayıs-2 Haziran 2023 tarihleri arasında Mısır, Suudi Arabistan ve Cezayir'in yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreterliği de dahil olmak üzere 34 Arap ülkesinden 16 üyeli grup yetkili yine Çin'in özel davetiyle Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrini ziyaret etmişti. Arap heyeti, Çin yönetiminin Doğu Türkistan halkına "iyi davrandığı ve onların refahı için çabaladığını" bildirerekÇin hükûmetini takdir etmiş ve Çin'in bölgede uyuladığı her türlü siyaseti desteklemeye devam edeceklerini vurgulamıştı.