Özbekistan ile Kazakistan'ın ticaret cirosu 10 milyar dolara ulaşacak

Özbekistan ve Kazakistan arasında düzenlenen 4'üncü sınır ötesi forumunda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 20:57
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 20:57
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan ve Kazakistan arasında bugün dördüncü sınır ötesi forumu düzenlendi. Semerkant şehrinde gerçekleştirilen forumda her iki ülkenin hükûmet üyeleri, bölge liderleri ve iş insanları yer aldı.

Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, son yıllarda ülkeler arasındaki dostluğun ve komşuluk ilişkilerinin güçlendiğini vurguladı. Lideler, iki ülke arasında son 7 yılda ticaret hacminin neredeyse 2,5 kat arttığını ve geçen yıl 4,4 milyar dolara ulaştığını belirtti.

TİCARET HACMİNİN 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR

Forumda, Özbekistan ve Kazakistan arasındaki bölgesel iş birliklerinin önemli bir itici güç olduğu ifade edildi. Karakalpakistan ve Mangistau, Taşkent ve Türkistan, Navoi ve Kızılorda gibi bölgeler arasında doğrudan ilişkiler kuruldu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in bu yıl ağustos ayında Kazakistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde 7 milyar dolarlık anlaşma imzalandığı belirtildi. Bu bağlamda ticaret hacminin ilerleyen yıllarda 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

KÜLTÜREL İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

Ayrıca forumda her iki ülke arasında kültürel ve insanî ilişkilerin de her yıl genişlediği kaydedildi.

Özbekistan ve Kazakistan'da kültür günleri, bilimsel ve yaratıcı forumlar düzenleniyor. Forumda, turizm alanında iş birliğinin önemli bir fırsat olduğu da vurgulandı. Seyahat hizmetlerinin geliştirilmesi ve altyapı projelerinin hayata geçirilmesi için ortak projelerin gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi.