Özbekistan ile Azerbaycan arasında Devletlerarası Yüksek Konseyi kuruldu

Özbekistan ile Azerbaycan arasında Devletlerarası Yüksek Konseyi kurulması kararlaştırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2023 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2023 12:07
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in 22 Ağustos 2023 tarihinde Azerbaycan'a yaptığı resmi ziyaret sırasında, Özbekistan ve Azerbaycan Devletlerarası Yüksek Konseyi'nin kurulmasına ilişkin Ortak Bildiri imzalandı. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev 2 günlük resmi ziyaret için bulunduğu Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

İKİ KARDEŞ DEVLETİN ENERJİ ALANINDAKİ İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞİYOR

İki lider arasında gerçekleşen görüşmelerde 2023-2024'te kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesine yönelik yol haritası çizildi. Enerji alanındaki işbirliğinin derinleştirilmesine ilişkin görüşmelerde, gençlik politikası ve spor alanlarındaki işbirliğinin, medya alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla Özbekistan-Azerbaycan ortak yatırım şirketinin etkin çalışmasının sağlanmasının önemine dikkat çekildi.

ÖZBEKİSTAN VE AZERBAYCAN VATADAŞLARININ VİZESİZ SEYAHATİ

Ayrıca toplantıda, Özbekistan ve Azerbaycan vatadaşlarının vizesiz seyahatlerinde "E-izin" formlarının elektronik ortamda aktarılması ele alındı. Ulaştırma ve transit alanlarında işbirliğinin geliştirilmesine özel önem veren liderler, Orta Koridor üzerinden kargo taşımacılığının artırılması, lojistik ve liman altyapısının ortak geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Güvenlik Konseyi Sekretaryaları arasında siber güvenlik alanında anlaşmalar sağlandı ve iş birliği protokolleri imzalandı.

ÖZBEKİSTAN İLE AZERBAYCAN ARASINDA 15 ANLAŞMA İMZALANDI

Özbekistan ile Azerbaycan arasındaki çok yönlü stratejik ortaklık ilişkilerinin daha fazla genişletilmesi gerekliliği vurgulandı. Daha sonra iki ülke heyetlerinin katılımıyla genişletilmiş  toplantı ve ardından imza töreni gerçekleşti. Törende, iki devlet arasında eyaletler, hükumetler ve kurumlar düzeyinde 15 anlaşma imzalandı.