Özbekistan'dan insan hakları alanında teklif

Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev, ülkede BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Temsilciliğinin açılması teklifinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2017 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2017 16:37
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan Milli İnsan Hakları Merkezi Müdürü Akmal Saidov, Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev’in 75. BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ziayret gerçekleştirdiği ABD’de Semerkant’ta Asya İnsan Hakları Forumu’nun düzenlenmesi teklifinde bulunduğunu ifade etti.

Saidov’un bildirdiğine göre Mirziyoyev, söz konusu teklifi Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin ile yaptığı görüşme sırasında BM İnsan Hakları Bildirisi’nin 70. yıldönümü (2018 yılında) vesilesiyle dile getirdi.

Daha önce Özbekistan’ın insan hakları alanındaki durumu nedeniyle çok eleştirilere maruz kaldığını, günümüzde ise durumun değiştiğini ifade eden Saidov, “Bugün Özbekistan sadece milli düzeyde değil ululuslararası düzeyde de insan hakları alanında inisiyatiflerde bulunuyor” diye konuştu.

Bunun yanı sıra Özbekistan Devlet Başkanının bir teklifte daha bulunduğunu aktaran Saidov, Mirziyöyev’in Özbekistan’da BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Temsilciliğinin açılması önerisinde bulunduğunu da bildirdi ve tüm bu gelişmelerin Özbekistan’ın insan hakları alanında en hassas konuları müzakere etmeye hazır açık, eşit ve yapıcı bir ülke olmaya başladığını gösterdiğini kaydetti.

Taşkent’te 1993 yılında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilciliği açılmıştı ancak 2006 yılında Özbekistan yönetimi teşkilatın bir ay içinde ülkeyi terketmesini istemişti.