Özbekistan'da anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının görev süresi uzadı

Özbekistan'da anayasa değişiklikleri için yapılan referandumda, ülkenin kaderini değiştirecek maddelere yer verildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2023 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2023 13:10
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan'da anayasa değişiklikleri için referandum yapılıyor. Gerçekleşen referandumun hukuki değişikliklerinde, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevkat Mirziyoyev’in 2040 yılına kadar iktidarda kalmasını sağlayan maddeler mevcut.

MİRZİYOYEV’İN GÖREV SÜRESİ UZADI

Özbekistan’da gerçekleştirilen yeni anayasa değişikliğinde cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılacak. Referandumun kabul edilmesi halinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevkat Mirziyoyev’in cumhurbaşkanlığı süresi de sıfırlanacak. Şevkat Mirziyoyev, görev süresinin sıfırlanması halinde iki kez daha cumhurbaşkanı seçilme hakkına sahip olacak.

YENİ ANAYASA’DA “SOSYAL, YASAL VE LAİK” İBARELERİ GELDİ

Referandum ile gerçekleştirilecek anaya değişiklikleri arasında cumhurbaşkanının yetkilerinin genişletilmesine ilişkin maddeler de yer aldı. Daha önce Özbekistan Anayasasında yer almayan “sosyal, yasal ve laik bir devlet” ibaresi, yeni değişiklikte mevcut.

YENİ ANAYASA, VATANDAŞLARINA TEMEL İHTİYAÇLAR YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLDUĞUNU VAAT ETTİ

Yapılan değişiklikler arasında senato üye sayısının 100’den 65 kişiye düşürülmesi ve idam cezasının yasaklanması da yer almakta. Yeni ayasada, Özbekistan’ın vatandaşlarına asgari ücret, barınma, sağlık hizmetleri ve internet erişimi sağlama yükümlülüğü olduğu ifade edildi.