Özbekistan'da anayasa değişikliği için erken oylama başladı

Özbekistan'da anayasa değişikliği için yapılan referandumda erken oylama süreci bugün başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2023 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2023 16:07
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan’da yeni anayasa için yapılacak referandumda erken oylama süreci başladı. Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, erken oylama sürecinin 26 Nisan 2023 tarihine kadar devam edeceğini ifade etti. Referandumda, oy verme sürecinin 30 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşeceği açıklandı. 30 Nisan'da gerçekleşecek referandum gününde ikamet ettikleri yerde bulunamayan seçmenler, gerekli şartları sağladıkları takdirde erken oy kullanabilecekti.

Özbekistanlı uzmanlar, seçmenlerin Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in 2040'a kadar iktidarda kalmasına izin verecek olan yeni anayasa referandumunda kaybetme ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu bildirdi. Özbekistan halkı, referandum öncesinde, "Anayasa senin, benim, bizim" sloganıyla etkinlikler düzenledi. Diğer taraftan, Özbekistan kamuoyunda ve sosyal medyada anayasa değişikliğini önemseyenlerin ise sayısı bir hayli fazla.

Özbekistan Parlamentosu tarafından onaylanan anayasa taslağı, 15 Mart 2023’te Özbekistan resmî gazetesinde yayımlandı. Yeni anayasa taslağında, cumhurbaşkanlığı görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması öngörülürken; bir kişinin arka arkaya iki dönemden fazla cumhurbaşkanı olamayacağı kuralı da korundu.