Özbekistan, Çin'e doğal gaz arzını yarı yarıya kesti!

Özbekistan'dan Çin'e gerçekleşen doğal gaz arzı, son iki ayda yaklaşık olarak yarı yarıya düşürüldü. Özbekistan'ın gaz arzını durdurarak ithalat odaklı bir modele geçeceği ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 09:09
https://www.qha.com.tr/

Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan verilere göre; Özbekistan, Çin'e doğal gaz ihracatını son iki aydır üst üste azaltıyor. Özbekistan'ın bu kararında, iç pazara doğal gaz ihtiyacının artması gerekçe gösterildi. 

Enerji Bakanı Jurabek Mirzamahmudov, Özbekistan’ın Gazprom ile yapılan bir sözleşme kapsamında 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Rusya’dan yaklaşık 300 milyon metreküp gaz ithal ettiğini söyledi. Mirzamakhmudov ithal edilen mavi yakıtın fiyatını açıklamaktan ise kaçındı. Özbekistan medyası, Çin ile Özbekistan arasındaki güncel sevkiyat hakkındaki bilgileri yayımladı.

2022'YE GÖRE DE YARI YARIYA AZALDI

2023 yılı eylül ayında Özbekistan'ın Çin'e aylık gaz tedariki 41.62 milyon dolar olarak gerçekleşti. Gaz tedariki aynı yıl ağustos ayı ile karşılaştırıldığında yaklaşık olarak yarı yarıya; temmuz ayı verileriyle karşılaştırıldığında ise 2.2 kat azaldı.

2023 yılının ilk 9 aylık dönemine bakıldığında ise Özbekistan Çin'e 412.19 milyon dolarlık doğal gaz ihraç etti. 2022 yılının Ocak-Eylül aylarıyla karşılaştırıldığında ise arzın, yarısı ölçeğinde azaldığı görülüyor.

ÇİN, EN FAZLA TÜRKMENİSTAN'DAN GAZ ALIYOR!

Türkmenistan, son 9 ayda 7.41 milyar dolar değerinde gaz ile Çin'in en büyük yakıt tedarikçisi olmaya devam ediyor. Türkmenistan'ı 4.98 milyar dolar ile Rusya Federasyonu, 1.21 milyar dolar ile Myanmar ve 949 milyon dolar ile Kazakistan takip ediyor.

ÖZBEKİSTAN ENERJİ ALANINDA İTHALATA GEÇTİ

Özbekistan, son zamanlarda ihracattan çok doğal gaz ithalatına ağırlık veriyor. Özbekistan, 2023 yılı eylül ayında Türkmenistan'dan yakıt ithalatını artırırken ekim ayında da Kazakistan üzerinden Rusya'dan doğal gaz almaya başladı.