Özbekistan anayasa değişikliği için seçime gidecek

Özbekistan, 30 Nisan 2023 tarihinde anayasa değişikliğine ilişkin referandum için sandık başına gidecek.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2023 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2023 15:20
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan, 30 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin referandum için sandık başına gidiyor.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, referandumun yapılacağı gün ülkede veya kayıtlı olduğu yerde bulunmayacak olan vatandaşların, oylarını erken kullanabilmeleri için referandum gününde yurt dışında olacaklarını gösteren uçak bileti, görevlendirme veya seyahat belgesini ibraz etmeleri ve erken oy kullanmak için sandık yetkililerine dilekçe yazmaları gerektiği bildirildi.

ERKEN OY KULLANMA SÜRECİ 26 NİSAN'DA SONA ERECEK

21 milyondan fazla kayıtlı seçmenin bulunduğu Özbekistan'da, referandum için 11 bine yakın sandık kuruluyor. Yurt dışındaki Özbekistan vatandaşlarTürkiye’nin de bulunduğu 39 ülkede kurulan 55 sandıkta oylarını kullanabilecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK TASLAĞI HAZIR

Halk oylamasına sunulacak taslakta anayasaya 27 yeni madde eklenirken mevcut 128 maddenin 91'inde değişiklik yapılacağını bildiriliyor.

Cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin parlamentoya devredilmesi, cumhurbaşkanı görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması öngörülen taslakta, aralarında cumhurbaşkanı, meclis ve senato başkanları, vali, il ve ilçe meclis başkanları, cumhuriyet başsavcısı ve yüksek mahkeme başkanının da bulunduğu üst düzey yetkililer arka arkaya en fazla iki kez seçilebilyor.

Özbekistan Parlamentosunun üst kanadı olan Senato, üye sayısının 100'den 65'e indirilmesi gündeme geldi.