Orta Asya'da su sorununa kalıcı çözüm bulunabilir

Orta Asya dünyanın en kurak bölgelerinden biri ve ilerleyen yıllarda ciddi su problemleri ile karşılacağı tahmin ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2018 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2018 18:11
https://www.qha.com.tr/

Orta Asya dünyanın en kurak bölgelerinden biri ve ilerleyen yıllarda ciddi su problemleri ile karşılacağı tahmin ediliyor. Bu sorunların boyutlarının, savaş noktasına kadar gelmesinin dahi mümkün olduğu belirtiliyor. Ancak son aylarda bölgedeki su kaynaklarının yönetimi noktasında önemli gelişmeler yaşandı. 

Orta Asya'da su kaynakları genellikle Tanrı Dağları ve Pamir Dağları'ndan çıkan nehirler aracılığı ile karşılanıyor. Bu noktada Kırgızistan ve Tacikistan su kaynaklarının çıkış noktasına sahip. Ancak Orta Asya'nın bu iki küçük ve görece fakir ülkesi geçtiğimiz yıllarda bölgenin en kalabalık ülkesi olan Özbekistan tarafından su kaynaklarının kullanımı noktasında büyük gerilimler yaşamıştı. Özbekistan, her iki ülkenin hidroelektrik enerjiye sahip olmak için baraj yapma isteğini savaş nedeni olarak değerlendirmişti. 

Özbekistan'da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un ölümü bölgedeki dengeleri bu alanda da değiştirdi. Özbekistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev daha yapıcı ve "kazan-kazan" politikasına dayalı bir yol izleme kararı aldı. Özbekistan öncelikle Kırgızistan'da yapılacak Kambar Ata 1 hidroelektrik santraline (HES) yeşil ışık yaktı ve ortak olmak istediğini belirtti. Ardından bölgede yapılması planlanan en büyük HES projesi olan Tacikistan'ın Rogun HES projesine ilk defa yapıcı bir söylem ile yaklaştı.Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov yaptığı açıklamada Rogun Barajı'ndaki gelişmeler ile ilgili ülkesinin memnun olduğunu belirtti.

Bu gelişmeler Orta Asya'da su kaynaklarının yönetimi noktasında kalıcı bir çözüm umudunu yarattı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in bahar aylarında yapmayı planladığı Tacikistan ziyareti bu kapsamda hayati önem taşıyor. Şavkat Mirziyoyev, Birleşmiş Milletler'in 2017'deki Genel Kurulu'nda da Orta Asya'daki ve dünyadaki su sorunlarına değinerek bu konu hakkındaki hassasiyetini göstermişti.

Bugün, 24 Ocak'ta Kazakistan'ın başkenti Astana'da toplanan Orta Asya İklim Değişikliği Konferansı da bir diğer gelişme. Bu konferans da 2030'a kadar çevre sorunları hakkında bir yol haritası çıkartılacağı ve Paris Anlaşması'nın getirdiği yükümlülüklerin uygulanması hakkında kararların alınacağı açıklandı.