Nursultan Nazarbayev'den İslami G20 önerisi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, gelişmişlik seviyesi yüksek olan 15 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkesi ile G20 formatında bir platformun oluşturulmasını teklif etti.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2017 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2017 17:04
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, gelişmişlik seviyesi yüksek olan 15 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkesi ile G20 formatında bir platformun oluşturulmasını teklif etti. Nazarbayev İİT - 15 şeklinde adlandırılabilecek bu platformun özellikle bilim ve teknoloji alanında büyük bir işbirliği ve iletişim yaratacak bir zeminde kurulması gerektiğini belirtti.

Nazarbayev konuyla ilgili olarak: "Bence biz İslam dünyasında teknolojik ve bilimsel gelişim için G 20 tarzında bir forum oluşturmalıyız. İİT'nin 15 ileri gelen ülkesi ile İİT - 15'i kurmalıyız. Çünkü teknolojik ve bilimsel gelişme bu noktada bizler için çok önemli. Batı ile olan verimli işbirliğini de bu forum ile daha da etkili hale getirebiliriz. Bu İslam dünyasının kalkınmasını kolaylaştıracaktır. Bu tür toplantılarla İslam dünyasını Batı'nın seviyesine yakınlaştırabiliriz" açıklamasında bulundu.

Astana geçtiğimiz günlerde İslam İşbirliği Teşkilatı'nın I. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'ne ev sahipliği yapmıştı. Bu zirvenin fikrini de yine 2016'da İstanbul'da gerçekleşen İİT toplantısında, Nursultan Nazarbayev ortaya atmıştı.