Nogay Türkleri'nin Sabantoy Şöleni Konya’da gerçekleşti

Nogay Türkleri'nin "Sabantoy Şöleni" yurt dışından ve içinden pek çok kişinin katılımıyla Konya'da gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 12:14
https://www.qha.com.tr/

Nogay Türkleri'nin "Sabantoy Şöleni" 24-25 Ağustos 2024 tarihlerinde Konya'nın Kulu ilçesindeki Değirmenözü Yaylası Piknik Alanı'nda düzenlendi. Nogay Türkleri'nin geleneksel at biniciliği ve savaş kıyafetlerinin sergilendiği şölen saygı duruşu ve akabininde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk, şölende yaptığı konuşmada "Nogay Türkleri tarihi derinliği olan geçmişte iki asıra yakın devlet olarak yaşamış köklü bir halktır. Türk dünyasında ise en çok destan ise Nogay Türklerine aittir. Biz nogaylar ise Türk dünyasının unutulmaz ve vazgeçilmez bir parçasıyız. Asıl Türk milletinin bir evladıyız. Bugün dünyada 15 ülkede Türkiye de ise 40 ilimizde Nogay Türkleri yaşamaktadırlar. Sabantoy atalamızdan kalan Toy. Bunu atalarımız kutladı bizde devam ettiriyoruz. Amacımız eğlenmek, tanışmak, kültürümüzü, dilimizi geleneklerimizi yaşatmak sonraki nesillere aktarmaktır. " dedi.

Yurt dışından ve içinden şölene gelen Nogay derneklerinin başkanları da katılımcılar arasındaydı ve selamlama konuşması yaptılar.

Şölene Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Dağıstan, Türkmenistan ve Kafkaslardan gelen ekiplerin halk dansları gösterileri ve konserleri seyircilere coşkulu anlar yaşattı.

Sabantoy Şöleni, tarihi Volga Bulgar dönemine kadar uzanan ve Nogay, Tatar, Başkurt gibi pek çok Türk halkının kutladığı bir yaz festivali olarak biliniyor.