Mirziyoyev: Ceditçilerin millî devlete etkileri incelenmeli

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkistan özerkliğinin hukuki temelinin araştırılması, aydınların laik, hukuki ve demokratik bir toplum inşa etmeyi amaçlayan faaliyetlerinin tarihsel olarak değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2023 22:45
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2023 22:45
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Taşkent'te düzenlenen "Ceditler: Millî Kimlik, Bağımsızlık ve Devletçilik Fikirleri" konulu uluslararası konferansın açılışında, gönderdiği mesajla katılımcılarına hitap etti.

"ATALARIMIZIN ZENGİN MİRASINI ARAŞTIRMAK VE TANITMAK ÖNCELİĞİMİZDİR"

Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hayriddin Sultonov tarafından okunan Mirziyoyev'in konuşmasında geçen yüzyılın başında kurulan bu hareketin sadece Türkistan bölgesinin değil, tüm Müslüman dünyasının ve Türk dünyasının tarihinde derin bir iz bıraktığı belirtildi.

Mirziyoyev'in mesajında "Ortak tarihimizin parlak sayfalarını oluşturan aydınlık atalarımızın örnek faaliyetlerini, değerini ve önemini yitirmeden devam eden zengin mirasını, ortak ülkelerin ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra ünlü yabancı bilim insanlarıyla birlikte derinlemesine araştırmak ve tanıtmak önceliğimizdir." ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı, benzersiz bir sosyo-politik olgu olarak nitelendirdiği cedit fikri için, "oluşumu ve gelişimi üzerine dünyanın birçok ülkesinde birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu hareketin temsilcilerinin Türkistan topraklarında ulusal devlet ve bölgesel kimlik, sivil toplumun gelişimine büyük katkılarını kavramsal ve sistematik bir temelde derinlemesine incelemek güncel bir konu olmaya devam etmektedir." dedi.

Mirziyoyev mesajında ayrıca, "İlerici atalarımızın ileri fikir ve görüşlerinin araştırılması ve sistematize edilmesi, Türkistan modernlerinin ulusal devletin gelişimindeki rolü ve etkisinin incelenmesi, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde onlar tarafından kurulan devlet yapılarının yasal temelinin analiz edilmesi ile ilgili konular özellikle önemlidir, Laik, yasal ve demokratik bir toplumun inşası, laik, yasal ve demokratik bir toplumun inşasına yönelik faaliyetlerin tarihsel olarak değerlendirilmesi ve bu mirasın Yeni Özbekistan ve Üçüncü Rönesans'ın yaratılmasında sağlam bir temel teşkil etmesi, bugünkü konferansın ana tartışma konularıdır." sözlerine yer verdi.