Milli Savunma Bakanı Güler'den Kosova'da stratejik ortaklık vurgusu

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci, dün Kosova'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa vurgu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2023 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2023 10:39
https://www.qha.com.tr/

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 17 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin Balkanlarda ortak olarak Kosova ile ilişkilerinin her alanda devam edeceğini belirtti. Bakan Güler, "Kosova ile yapılan üst düzey ziyaret ve görüşmeler kardeşliğimizi pekiştiriyor, ikili ilişkilerimize katkı sağlıyor ve stratejik ortaklığımızı daha da derinleştiriyor. Dost ve kardeş Kosova'nın, egemenlik ve toprak bütünlüğünü, Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini ve uluslararası kuruluşlara üyeliğini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mevkidaşı Ejup Maqedoncin ile yaptığı görüşmede, KFOR komutanının görevinin Türk komutan tarafından devralındığını ve tam tarafsızlık ve şeffaflık içinde yürütüleceğini yinelediğini vurguladı.

NATO VE STRATEJİK ORTAKLIK VURGUSU

Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci görüşmede; Kosovalı askerlerin eğitim, öğretim ve yetiştirilmesi alanındaki işbirliğinin devamını değerlendirdiklerini dile getirdi.

Maqedonci, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova Cumhuriyeti için stratejik bir ortak olduğunu vurgulayarak “Dost Türk devletinden askeri gelişimimizin aşamalarında aldığımız destekler için minnettarız. Hedeflerimiz doğrultusunda belirlediğimiz tedarik ihtiyaçlarımızı karşılayan, hükümetler arası anlaşmaları başarıyla gerçekleştirdik” açıklamasında bulundu. Kosova Cumhuriyeti'nin barış için ortaklık programına üyeliğine destek talebinde bulunarak, Batı Balkanlarda istikrarın garantisi olan NATO üyeliğinin önemine işaret etti.