Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesinin kararına Türk vekillerden tepki!

Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Kuzey Makedonya Milletvekili Beycan İlyas ile Anayasa Mahkemesinin eski Başkanı ve Milletvekili Salih Murat, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesinin "dengeleyici-balancer" kararına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 15:14
https://www.qha.com.tr/

Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, Türk vekilleri kızdırdı.

TÜRK VEKİLLER TEPKİ GÖSTERDİ

Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Beycan İlyas ile Anayasa Mahkemesinin eski Başkanı ve Milletvekili Salih Murat, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesinin aldığı "dengeleyici-balancer" kararına tepki gösterdi. TDP Genel Başkanı ve Milletvekili İlyas konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: 

Bugün Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi kamuda işe alımlarda anayasal hak olan hakça temsiliyet ilkesinin önemli bir kazanımı olan 'dengeleyici-balanser' mekanizmasının iptali için süreç başlattı. Türk ve Arnavut hakimlerinin karşı geldiği bu karar, kamuda çoğunluk olmayan milletlerin iş alımlarında ciddi sıkıntı yaratacaktır.

Geçmiş dönemde bu mekanizma kötüye kulanılmış olsa da hakça temsil ilkesinin uygulanabilirliği için bir araç niteliği taşımaktaydı. Hükûmet, balanser-dengeleyici mekanizmasını kaldıracağını bildirmişti ve ne hikmetse bugün tamamen bağımsız olması gereken Anayasa Mahkemesinin bazı üyeleri hükûmetin talebi yönünde adım attı.

Her alanda ayrımcılığa uğramış olan biz Türkler bir haktan da mahrum bırakılmak isteniliyor. Mücadele etmekten başka çaremiz yok.

"BU KARAR TEMEL İNSAN HAK VE ÖZGÜRLERİNİ TEHLİKEYE ATMAKTADIR"

Öte yandan Milletvekili Murat, anayasanın temel hükümlerinin ihlâl edildiğini belirttiği açıklamasında, "Öncelikle, Anayasa'nın 8. maddesinde belirlenen temel değerler tehdit altındadır. Açıkça temel bir değer olarak belirtilen hakça ve orantılı temsil ilkesi, uygulanması için gerekli olan hükümlerin sorgulanmasıyla tehlikeye atılmaktadır. Ayrıca, bu karar temel insan hak ve özgürlüklerini, özellikle de millî kimliğin özgürce ifade edilmesi hakkını tehlikeye atmaktadır. Bu hakları geliştirmek yerine, karar bu hakların gerçekleştirilmesi önünde engeller yaratma riski taşımaktadır." ifadelerini kullandı. 

Anayasanın çeşitli maddelerini örnek olarak gösteren Murat, çok etnikli toplumda söz konusu kararın uygun olmadığını söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN DENGELEYİCİ-BALANCER KARARI

Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi dengeleyici-balancer mekanizmasının iptali için süreç başlattı. Bu kapsamda işe alımlarda etnik bir ayrımcılık yaşanması ve azınlık milletlerin işe alım sürecinin aksaması öngörülüyor.