Emperyalist Rusya, yüzyıllardır Türk halklarını Ruslaştırma siyasetini sürdürüyor. Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’ndeki Yugarı Oslan (Verhneuslonskiy) bölgesinde düzenlenen Kültür Günü etkinliğinde çocuklar, savaş suçlusu Putin rejimine destek veren Rus şarkıcı Şaman’ın “Ben Rusum” şarkısını söyledi.
İşgalci Putin rejimine destek veren Rus şarkıcı Şaman’ın “Ben Rusum” şarkısı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı topyekun işgal girişimi başlatmasından sonra Rus propagandasının marşı haline geldi. Kremlin yönetimi, Rusya’da yaşayan yerli halklara ve etnik azınlıklara bu tür şarkılar söylettirerek öz kimliklerini silmeye çalışıyor.
Kremlin rejiminden Tatar çocuklarına “Ben Rusum” dayatması!https://t.co/ev4JaUuwYS pic.twitter.com/UcS7V0o92X
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 29, 2023BENZER OLAY TATARİSTAN’DA DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI
Birkaç ay önce Kazan’daki okullardan birinde yaşanan benzer olay tepkiye neden oldu. 186 Numaralı Lisesi'nde bir öğretmen, çocukları ellerini "gökyüzüne" uzatarak "Ben Rusum" şarkısını söylemeye zorladı. Öğretmenin çocuklara yaptırdığı hareketin Nazi selamı ile olan benzerliği dikkat çekti.
El kaldırmak istemeyen çocuklara seslenen öğretmen, “Ben Rusum! Peki hepiniz Rus değil misiniz?...Hayır mı?! O zaman acilen göç edin! Neden burada bu kadar az vatanseverimiz var? Ellerini kaldır!" ifadelerini kullanarak baskı uygulamıştı.
PUTİN İKTİDARA GELDİKTEN SONRA RUSLAŞTIRMA İVME KAZANDI
2000 yılında Putin iktidara geldikten sonra Rusya’da Rus olmayan milletlere karşı yürütülen asimilasyon ivme kazandı. Putin yeni yasalar çıkararak veya Rusya Anayasası’nda değişiklikler yaparak Ruslaştırmanın yolunu açtı. Kabul edilen yasalar çerçevesinde, millî okullar kapatıldı, ana dil eğitimi kısıtlandı ve Latin alfabesine geçişin önü kapatıldı.
RUSLAR YÜZYILLARDIR KAZAN TATARLARINI YOK ETMEK İÇİN UĞRAŞIYOR
Rusya’da ikinci büyük nüfusu oluşturan Kazan Tatarları, Rusların her daim korkulu rüyası oldu. Devletçilik ilkesi başta olmak üzere birçok ilke ve geleneği Kazan Tatarlarından alan Ruslar bu köklü milleti yok etmek için yüzyıllar boyunca uğraştı. Kazan Tatarlarının yüzyıllardır süregelen bağımsızlık mücadelesi farklı dönemlerde başarıya ulaşmış ise de bir sonuca varamadı. 1990’lı yıllarda yaşanan değişimler Kazan Tatarlarının bağımsızlık için mücadele bağlamında ilerlemesini sağladı. Ancak Kazan Tatarlarının elde ettiği hakları yıllar içinde sıfırlandı. 1992 Tataristan referandumu, Tataristan Anayasası, Anayasadaki “bağımsızlık” tabiri, 30 Ağustos Cumhuriyet Bayramı, Tatar dilinin resmi dil olarak Anayasa’da yer alması, Tatar okulları, Tataristan Cumhurbaşkanı adı vs. Putin rejimini rahatsız etti. Çıkardığı yeni yasalarla adım adım Tataristan’ın tüm haklarını elinden alan Putin, son olarak Tataristan Cumhurbaşkanı adının kaldırılması ile ilgili yasa imzaladı.