Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, 4 Mart 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücünün adaya konuşlanmasının 60. yılı hakkında yaptığı yazılı açıklamada Barış Gücüne eleştiride bulundu.
BM BARIŞ GÜCÜ STATÜKO BEKÇİLİĞİNDEN ÖTEYE GİDEMEDİ
KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Kıbrıs Rumlarının kan gölüne çevirdiği Kıbrıs adasında “barışı tesis etmek” ve Kıbrıs Türk halkına karşı uygulanan mezalime son vermek hedefiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararı ile görevlendirilen Birleşmiş Milletler Barış Gücü, 60 yılın ardından dünyadaki en uzun 'Barış Gücü' misyonu olmuş, bu süre zarfında barışı tesis etmek veya taraflar arasında bir uzlaşı sağlamaktan ziyade, statüko bekçiliğinden öteye gidememiştir” ifadeleri yer aldı.
BARIŞI KORUYAN VE SAĞLAYAN YEGANE TARAF: ANAVATAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ
Açıklamada, 103 Kıbrıs Türk köyünün BM Barış Gücü de dahil olmak üzere uluslararası toplumun gözü önünde yok edildiği hatırlatılarak “BM Barış Gücü’nün adadaki varlığının yıldönümü bizim açımızdan övgüyle kutlanılacak bir gün değil, aksine özden gelen ve meşru haklarımızın elimizden alındığı tarihin simgesidir. Kıbrıs Türk halkının 11 yıl boyunca yaşadığı mezalime son veren ve bugün hala barışı sağlayan ve koruyan yegane taraf, 1974 yılında 1960 Uluslararası Antlaşmalarından kaynaklanan meşru hakları çerçevesinde adaya müdahale eden Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’dir” vurgusu yapıldı.