KKTC'de 22. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi gerçekleştirildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen 22’nci Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’nin açılışı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2024 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2024 17:53
https://www.qha.com.tr/

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), bu yıl 22'ncisi düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türk dünyasından gelen misafirlere hitap etti.

TATAR'DAN BİRLEŞME VURGUSU

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk dünyasıyla olan bağların güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Kalbimiz sizlerle, buradan Türk dünyasına selam olsun” dedi. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının kurucusu, merhum Prof. Dr. Turan Yazgan’ı yâd eden Tatar, Türk dünyasının bir araya getirilmesi ve iş birliği konusundaki önemine dikkat çekti.

KKTC, TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATINDA GÖZLEMCİ ÜYE

KKTC’nin 2022 yılında Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olduğunu hatırlatan Tatar, bu gelişmenin KKTC için büyük bir kazanım olduğunu ifade etti. Bu noktada TDT'ye tam üye olma yolunda çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Tatar ayrıca, KKTC'nin bayrağıyla uluslararası toplantılara katılmasının ve Anayasal adıyla temsil edilmesinin önemine değindi.

TARİHİ BAĞLARIN ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı, Türklerin Anadolu’ya 1071, İstanbul’a 1453 ve Kıbrıs’a 1571 yıllarında yaptıkları fetihlerin Türk tarihindeki yerini vurgulayarak, bu üç tarihin Türklerin batıya doğru ilerlemesinde kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

KIBRIS'IN STRATEJİK ÖNEMİ

KKTC'nin Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olarak Türk dünyasının temsilcisi olduğuna dikkat çeken Tatar, Kıbrıs’ın jeopolitik önemini vurguladı ve Türk milletinin ortak çıkarları doğrultusunda iş birliği yapılması gerektiğini belirtti.

ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN GÖRÜŞLERİNE ATIF

Kıbrıs doğumlu merhum siyasetçi Alparslan Türkeş’in Türk dünyasıyla ilgili görüşlerinin zamanla ne kadar önemli hâle geldiğini anlatan Tatar, Türk birliğinin güçlendirilmesi adına yapılması gereken çalışmaların da altını çizdi.

ORTAK ALFABE ÇALIŞMALARI

Cumhurbaşkanı, Türk dünyası içindeki iletişimin güçlendirilmesi için ortak alfabe çalışmaları yapıldığını ve üniversitelerin bu konuda iş birliği içinde olmaları gerektiğini vurguladı.

TİKA BAŞKAN YARDIMCISINDAN KONGREYE ÖNEMLİ MESAJLAR

Kongreye katılan Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik de konuşmasında, Türk dünyasının siyasî, ekonomik ve kültürel alanlarda gerçekleştirdiği iş birliklerinin gücüne güç kattığını ifade etti. Çevik, Türk dünyasının birliği ve dayanışmasının 21. yüzyılın kaderini belirleyeceğini belirterek, bu kongrenin önemli bir sorumluluğu temsil ettiğini kaydetti.

Kongre, Türk dünyasıyla ilgili fikirlerin geliştirilmesi ve iş birliğinin artırılması adına önemli bir platform olarak öne çıkıyor.