KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kapalı Maraş'a ilişkin açıklamalarda bulundu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'ın ziyarete açılmasının 4. yıl dönümünde düzenlenen etkinlikte konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 17:47
https://www.qha.com.tr/

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 7 Ekim 2024 tarihinde Kapalı Maraş'ın bazı bölümlerinin ziyarete açılmasının yıl dönümü vesilesiyle KKTC'de düzenlenen etkinliğe katılım sağladı. 

KAPALI MARAŞ 4 YILDA 2 MİLYON 200 BİN ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmasında Kapalı Maraş'ın açılmasının önemli bir siyasi gelişme olduğunu vurguladı. Kapalı Maraş'ın açıldığı 8 Ekim 2020 tarihinden bu yana yaklaşık  2 milyon 200 bin ziyaretçiyi ağırladığını belirten Tatar, bu durumun ülke ekonomisini ve turizmini güçlendirdiğini vurguladı. Tatar, gerçekleştirdiği tüm uluslararası görüşmelerde Kapalı Maraş'ın KKTC'nin sınırları içerisinde olduğunu vurguladığını da ifade etti. 

KAPALI MARAŞ'IN AÇILMASI, TÜRK DÜNYASINA BÜYÜK BİR HİZMET

Ayrıca Anadolu Ajansına (AA) değerlendirmelerde bulunan Tatar, Kapalı Maraş'ın açılmasının Mavi Vatan ve Türk dünyası için önemine değindi. Tatar, değerlendirmelerinde "Akdeniz'de bağımsız bir Türk devleti ve bütün Türk dünyasının en güneydeki bir temsilcisi olarak, bu devletin kendisi içerisinde bağımsızlığını ve özgürlüğünü daha pekiştirmesi bakımından, egemenlik hakkımızı kullanarak kapalı Maraş'ın açılması, bir bakıma da Türk dünyasına büyük bir hizmet olmuştur." ifadelerini kullandı. 

Tatar, Kapalı Maraş ile ilgili hedeflerini şu ifadelerle açıkladı:

Uzun vadede hedefimiz, Maraş'ta bazı binaların yıkılarak yeniden yapılması, bazılarının da tadil edilerek milli ekonomiye kazandırılmasıdır. Maraş'ın açılmasının ekonomimize doğrudan ve dolaylı çok önemli katkısı olduğu bir gerçektir. Bundan sonraki süreçte umarım Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden sorunlar giderilir fakat orada şöyle bir ayrıntı var, 1571'den sonra Kıbrıs'ın çoğu vakıf malına dönüştürülmüştür. İngiltere 1878'de yapılan anlaşmaya aykırı olarak Maraş'taki vakıf mallarını Rumlara peşkeş çekmiştir. Şimdi Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) bu konu üzerine çalışıyor ve vakıf mallarının peşkeş çekilmesi ile ilgili itirazları var. Yargı bu durumu dikkate alıyor. İnşallah bu şekilde de çözümler olacaktır.

KAPALI MARAŞ TAM 4 YIL ÖNCE AÇILDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü 8 Ekim 2020 tarihinde saat 12 sularında halkın kullanımına açılmıştı. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Maraş'ta yapılan açılım dahil tüm süreçlere karşı çıkarken, KKTC, Maraş'taki egemenliğinden dolayı bölgedeki tasarrufunu kimse ile paylaşmayacağını ısrarla vurgulamaya devam ediyor.