Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 9 Mart 2024 tarihinde Baf Direnişi’nin 60. yıl dönümü ve bu direnişte şehit düşenler için Güzelyurt’ta Baf Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı.
"KIBRIS TÜRK HALKI, TÜRKİYE’NİN DESTEĞİYLE KENDİSİNE YAKIŞIR ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM ETMEKTEDİR"
Cumhurbaşkanı Tatar, törende yaptığı konuşmada bugün KKTC olarak Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devletine sahip olmayı ve burada özgürlük ve güven içerisinde yaşamayı, şehitlere ve verilen soylu mücadeleye borçlu olduklarını belirtti.
Söz konusu dönemi ve nereden nereye gelindiğini hatırlanın, uluslararası camiaya mesaj vermenin en doğru hareket olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü'nün egemen bir halk olarak varlığını sürdürebilmesinin altında yatan nedeni soranlara verilecek cevabın “verilen soylu mücadeleler, ödenen acı bedeller ve şehitler” olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Makarios hükûmetinin, 4 Mart 1964’te Birleşmiş Milletlerin, Kıbrıslı Rumları Kıbrıs’ın yegane temsilcisi olarak gören kararından cesaret alarak, Baf’ta da Kıbrıslı Türklere yönelik saldırılar başlattığını, bu saldırılar karşısında Baf’ta verilen mücadelenin Kıbrıs Türkü'nün şanlı direnişinde yerini aldığını söyledi.
Tatar, hala daha Kıbrıs Türkü’nü, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yama etmek, uzun vadede de Kıbrıs Türk varlığını sona erdirmek, anavatan Türkiye ile olan bağları koparmak için oyunlar oynandığını belirtirken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi ile yakın zamanda yapacağı görüşmede de, Kıbrıs Türkü'nün egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü teyit edilmeden müzakere masasına asla oturmayacaklarını söyleyeceğini açıkladı.
Kıbrıs Türklerinin, Annan Planı'na evet demesi halinde izolasyonların kaldırılacağı yönünde verilen sözlerin de tutulmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı, “Hâlâ daha her türlü spor, ticari, ekonomik ve direk uçuşlar da dahil engellemelerle karşı karşıya kalan Kıbrıs Türk halkı, anavatan Türkiye’nin desteğiyle kendisine yakışır şekilde yoluna devam etmektedir" şeklinde konuştu.
Kıbrıs Türkü'nün eşit egemenliğinin teyidi verilmeden müzakere masasına oturmanın anlamı olmadığını belirten Tatar, bir anlaşma olacaksa 2 devletin iş birliğiyle olabileceğini, KKTC devletinin o anlaşmanın bir parçası olması gerektiğini, bunu Anavatan’ın da desteğiyle anlatmaya devam edeceklerini kaydetti.
KKTC’nin içte yaşadığı sıkıntılara rağmen, meclisi, hükûmeti, bağımsız yargısı ve tüm kurum kuruluşlarıyla güçlenmeye devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türk dünyasının en güneyindeki bu bağımsız Türk devletini en iyi şekilde geleceğe taşımak için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.