Kırımoğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu ile görüştü

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve beraberindeki heyet, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmede; Rusya'nın saldırıları altındaki Ukrayna ve Rus işgalindeki Kırım'daki mevcut durum ile Rus esaretindeki Kırım Tatar siyasi tutsaklar ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2023 00:49
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2023 00:49
https://www.qha.com.tr/

Esma KASAR QHA Ankara

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bugün Ankara'daki temaslarına devam ediyor. Kırımoğlu dün Türkiye Büyük Millet Meclisindeki (TBMM) görüşmelerinin ardından bugün Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile Beştepe'de bir araya geldi. Kırımoğlu'na; Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Şevket Usmanov ve Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Elvin Kadırov eşlik etti. Topçu, milli lider Kırımoğlu ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki makamında ağırladı. 

#Kırım Tatarlarının milli lideri, #Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve beraberindeki heyet, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile Ankara'da bir araya geldihttps://t.co/DAG7au7JNO pic.twitter.com/FRn5hd7JfI

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 14, 2023

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, görüşmede Rus işgalindeki Kırım'daki baskılar ile savaş ve işgal şartlarında Kırım Tatar halkının yaşadığı zorluklar hakkında Topçu'yu bilgilendirdi. Özellikle, Rus esaretindeki Kırım Tatar siyasi tutsakların zor durumda olduğuna dikkat çeken Kırımoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile görüşmelerinde bu konuyu öne çıkarması gerektiğine vurgu yaptı.

"RÜSTEM UMEROV'UN SAVUNMA BAKANI OLMASINDAN ÇOK MEMNUN OLDUK"

Başdanışman Topçu, Kırımoğlu ile yaptığı görüşmede Kırım Tatarı Rüstem Umerov'un Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın talimatıyla Ukrayna Savunma Bakanı olarak göreve getirilmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi. Topçu, "İnşallah Kırım Tatar soydaşlarımız için hayırlara vesile olur" dedi.

Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun savaş ve işgal girişimi hakkındaki tutumunu yineleyen Topçu, "Türkiye; Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunmaya, her türlü insani yardımı yapmaya, soydaşlarımız Kırım Tatarlarının haklarının ve statülerinin güçlenmesi için destek olmaya devam edecek. Türkiye, Kırım'ın yasa dışı ilhakını kesinlikle kabul etmeyecek" ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞMEDE RUSYA'NIN ELİNDEKİ KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Özellikle Kırım Tatar siyasi tutsakların görüşüldüğü kabulde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu şunları ifade etti:

“Türkiye devleti ve milletiyle birlikte Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunmaya,her türlü insani yardıma,soydaşımız Kırım Tatarlarının haklarının ve statülerinin güçlenmesi için her zaman destek olmaya devam edecek, Kırım’ın yasa dışı işgalini ve ilhakını tanımadı ve tanımayacak .

Sayın Cumhurbaşkanımızın da her fırsatta ifade ettiği gibi, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Sayın Neriman Celal ile birlikte tutuklu olan soydaşlarımızın tamamının bir an önce serbest bırakılmasını bu insan hakları ihlalinin sona ermesini ve bu savaşın da adil bir barış ile bitmesini diliyoruz.

Müsaadelerinizle rahmetli büyüğüm, gönül coğrafyamızın avazı ve neferi A.Karakoç’un 'Yemin' adlı eserinden bir kıtasını arz ederek sözlerimi bitirmek istiyorum:

Esir iken Kırım, Kerkük, Türkistan,  Bana zindan olur Maraş, Elbistan  İbni Sîna, Dedem Korkut, Alparslan  Susarsam,hakkını helâl etmesin."