Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, Türk Ocakları Genel Merkezini ziyaret etti

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ankara'da Türk Ocakları Genel Merkezini ziyaret etti. Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Kırımoğlu, Türk Ocaklarında Türkmen lider, Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ile kucaklaştı.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2023 15:31
https://www.qha.com.tr/

Esma KASAR

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bugün Ankara'daki resmi temasları kapsamında Türk Ocakları Genel Merkezini ziyaret etti. Kırımoğlu ve beraberindeki heyet, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Türk Ocakları Genel Merkezi binasındaki görüşmede, Rus işgali altındaki Kırım ve Rusya'nın saldırıları altındaki Ukrayna'daki son durum ele alındı.

KIRIMOĞLU, TÜRK OCAKLARINI ZİYARET ETTİ

Ziyarette Kırımoğlu'na; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotarov, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, KTMM üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Ukrayna Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov eşlik etti.

 

"İNŞALLAH, YAKIN ZAMANDA KIRIM'DA DA ÖZGÜRCE FAALİYETLERİMİZİ YÜRÜTECEĞİZ"

Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz, Kırımoğlu'na Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk Ocaklarına hediye edilen imzalı tabloyu gösterdi. Prof. Dr. Öz, Türk Ocaklarının tarihini Kırımoğlu'na anlattı ve "Türk neredeyse oradayız" diyerek Türk yurtlarına yapılan yardımlardan bahsetti. Öz, Kırımoğlu'na ithafen "Biz sizi gençliğimizden beri biliriz. İnşallah yakın zamanda Kırım'da da özgürce faaliyetlerimizi yürüteceğiz" dedi.

Kırımoğlu ise çok uzun süredir vatan için mücadele ettiklerini ve bugün Kırım'ın özgürlüğü için umutlu olduklarını dile getirdi. Kırımoğlu, vatan Kırım'daki durumun Şubat 2022'de başlayan topyekun savaş ile beraber daha da zorlaştığını vurguladı.

KIRIMOĞLU, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VE GÖÇ İDARESİNİ ZİYARET EDECEK Yarın Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığını ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığını ziyaret edeceklerini dile getiren Kırımoğlu, Türkiye'deki Kırım Tatar sığınmacıların durumunu görüşeceklerini belirtti.

"TECRÜBELERİNİZ GENÇLERİN YOLUNU AÇACAKTIR"

Prof. Dr. Öz, Kırımoğlu'na hitaben, "Kırım bizim vatanımız diyorsak, o vatana gerekli özeni göstereceğiz, orayı terk etmemek içim elimizden geleni yapacağız. Sizin yıllarını bu davaya vermiş bir insan olarak tecrübeleriniz gençlerin yolunu açacaktır" değerlendirmesini yaptı. 

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı topyekun saldırı ve işgal girişimi hakkında konuştu. Kırımoğlu, Rusya'nın savaşı istediği gibi sürdüremediğini ve başarıya ulaşamayacağını vurguladı. Ukrayna'nın Bayraktar TB2 SİHA'ları sayesinde güçlü bir direniş sergilediğinin altını çizdi.

Ayrıca Kırımoğlu, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin ancak Ukrayna'nın toprak bütünlüğü sağlandığı takdirde gerçekleşebileceginin altını çizdi. Kırımoğlu, işgalci Rusya'nın vatan Kırım'dan çıkarken bir katliam gerçekleştirmesinden endişe duyduğunu söyledi. 

KIRIM TATARLARININ MİLLİ LİDERİ KIRIMOĞLU, TÜRKMEN LİDER ERŞAT SALİHİ İLE BULUŞTU

Türk Ocaklarına nezaket ziyaretinde bulunan Kırımoğlu, ardından Türkmen lider, Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ile bir araya geldi. Erşat Salihi, Kırımoğlu'na hitaben "Kırım için ne yapabiliriz onun için düşünüyoruz" ifadelerini kullandı ve Kırımoğlu'nun Kırım ve Ukrayna'daki duruma ilişkin değerlendirmelerini dinledi. Salihi, Kırımoğlu'na "Siz 100 milletvekiline değersiniz" dedi.

SALİHİ, KIRIMOĞLU'NU IRAK'A DAVET ETTİ

Erşat Salihi ise Türkmeneli'ndeki duruma ilişkin, "Saddam zamanında Araplaştırma Saddam sonrasında ise Kürtleştirme ve Araplaştırma politikası uygulandı" vurgusunu yaptı. Türkmen lider, Kırımoğlu'nu Irak'a davet etti. Salihi, demecinde Türk Ocaklarına Türk dünyasından herkesin gelmesi ve tek çatı altında olması gerektiğini belirtti.

Erşat Salihi'nin sözleri üzerine, Türk Ocakları yetkilileri, "Bu milli varlık davası devam edecek, aynı dava Doğu Türkistan için de sürecek" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ardından Prof. Dr. Öz, Kırımoğlu'na 1911 yılında çıkmaya başlayan Türk Yurdu dergisini takdim etti. Ardından Prof. Dr. Öz, Kırımoğlu ve Salihi ile salondakiler toplu hatıra fotoğrafı çekimi yaptı.