Kırgızistan seçimlerinde Özbek azınlığın tercihi Ömürbek Babanov

Kırgızistan'da 15 Ekim'de gerçekleştirilecek başkanlık seçiminde ülkedeki Özbek azınlığın desteğinin Ömürbek Babanov yönünde olacağı belirtiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2017 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2017 18:02
https://www.qha.com.tr/

Kırgızistan'da 15 Ekim'de gerçekleştirilecek başkanlık seçiminde ülkedeki Özbek azınlığın desteğinin Ömürbek Babanov yönünde olacağı belirtiliyor. Kırgızistan'da 900 bin civarında etnik Özbek yaşıyor. 5 milyon 800 bin nüfuslu Kırgızistan'ın yaklaşık %15'ini oluşturan Özbeklerin seçimlerdeki tercihinin önemli olduğu biliniyor.

159326

Ülkenin güney bölgesinde yaşayan Özbeklerin öne çıkan iki adaydan Ömürbek Babanov'un bölgedeki mitinglerine yoğun bir şekilde katıldıkları gözlemlendi. Bir diğer öne çıkan aday olan Sooronbay Jeenbekov ise bölgede henüz bir etkinlik gösteremedi. Kırgızistan seçimlerinde toplam 13 adayın yarışacağı bilinirken öne çıkan iki adayın her ikisi de geçmişte başbakanlık görevi yürüten Babanov ve Jeenbekov olduğu belirtildi.

Ömürbek Babanov'un ülkenin güneyindeki Kırgız ve Özbeklerle iyi ilişkileri olduğu belirtilirken Sooronbay Jeenbekov'un ise ülkenin kuzeyinde daha güçlü olduğu ifade ediliyor. Ayrıca yaşça daha genç olan aday Ömürbek Babanov'un gençler üzerinde daha iyi bir imaj çizdiği belirtiliyor. 

Sooronbay Jeenbekov ise hazırdaki Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in partisi olan Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPDK) adayı olarak öne çıkıyor. Jeenbekov ülkede hükümet desteği ve önemli Kırgız topluluklarıyla olan iyi ilişkilerini kullanarak seçimleri kazanmayı hedefliyor. Ayrıca Jeenbekov'un dini söylemleri de ülkede tartışma konusu oldu. Jeenbekob Kırgızistan'da yükselen dini hassasiyetleri destekleyici bir propaganda yürütüyor.

156763

Ömürbek Babanov'un ayrıca Kazakistan ve Rusya ile de yakın ilişkiler kurduğu biliniyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile olan görüşmesini ülkenin içişlerine müdahale olarak nitelendirilip Kazakistan'a protesto notası veren Kırgızistan hükümetinin sert tepkisiyle karşılaşan siyasetçinin propaganda çalışmalarının da zaman zaman hükümet tarafından sabote edildiği medyaya yansımıştı.

15 Ekim'de gerçekleştirilecek Kırgızistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi rekabet her geçen gün artarak devam ediyor.