Kırgızistan'ın eski cumhurbaşkanı 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Kırgızistan'ın eski Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, hakkındaki "Kumtor" madeninde yaptığı yolsuzluk suçlamasına binaen 10 yıl hapis cezasına çarpıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2023 17:30
https://www.qha.com.tr/

Kırgızistan'da 2005 ile 2010 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak görev yapan Kurmanbek Bakiyev, Kumtor altın madeninde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Bişkek'teki Pervomay Bölge Mahkemesi tarafından gıyabında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce 23 Temmuz 2009 senesindeki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ülkede meydana gelen olayların büyümesi ve muhalifetin istifasını talep etmesinin ardından 2010 yılında Belarus'a kaçmıştı.

ESKİ CUMHURBAŞKAN'ININ BÜTÜN MAL VARLIĞINA EL KONULDU

Bişkek'teki Pervomay Bölge Mahkemesi konuyla ilgili 12 Haziran 2023 tarihinde yaptığı açıklamasında, "Mahkeme kararıyla Kurmanbek Bakiyev yolsuzluktan suçlu bulundu. Mal varlığına el konuldu. Ayrıca 3 yıl kamu görevi yapma hakkından ve 10 yıl hürriyetinden mahrum bırakıldı" ifadeleri yer aldı. Ayrıca mahkeme, Bakiyev'in ülkeye girdiği anda hemen tutuklanacağını aktardı.

BAKİYEV'İN EN KÜÇÜK OĞLU DA 13 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Mahkeme ayrıca incelenen davanın "Kumtor" madenindeki yolsuzlukla ilgili olduğunu ve eski cumhurbaşkanının en küçük oğlu Maksim Bakiyev'in yanı sıra çok sayıda eski devlet yetkilisinin de suçlandığını belirterek, Kurmanbek en küçük oğlu Maksim'in de mal varlığına el konulduğunu ve 13 yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.

BELARUS BEKİYEV'E ARKA ÇIKIYOR!

Bakiyev, Nisan 2010'da cumhurbaşkanlığı görevinden istifa ettikten sonra "güvenliğim yok" diyerek Kırgızistan'dan kaçmıştı. Şu an Belarus'ta yaşıyan Bakiyev daha önce gıyaben 30 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve mal varlığına el konulmuştu. Kırgızistan'ın eski devlet başkanı, dönemin Belarus devlet başkanından Bakiyev'in defalarca iadesini talep etti, ancak her seferinde bu talebi reddedilmişti.