Kırgızistan'dan Rusya'ya sevk edilen İHA'lar, Kazakistan'da yakalandı!

Kırgızistan'dan Rusya'ya kaçak yollarla götürülen İnsan Hava Araçları (İHA), Kazakistan'da güvenlik güçleri tarafından ele geçirildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 17:56
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan'ın Jambıl bölgesinden Rusya'ya sevk edilen 195 bin dolar değerindeki İHA'lar, sınırda güvenlik güçleri tarafından ele geçirildi. Kazakistan, tedarikçi firmanın Kırgızistan'dan alıcı firmanın ise Rusya'dan olduğunu ve adı geçen Kırgız şirketinin gereken lisansa sahip olmadığını ifade etti.

KAZAKİSTAN, 195 BİN DOLAR DEĞERİNDEKİ İHA'LARI ELE GEÇİRDİ

Mayıs ayında, 14 adet DJI AgrasT30 tipi İHA'nın mayıs ayında Jambıl Devlet Mülkiyet ve Özelleştirme Dairesi tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Her birinin maliyeti 6 milyon tenge yaklaşık 13 bin dolar olan İHA'ların toplam maliyeti ise 86.3 milyon tenge yani 195 bin dolar olarak açıklandı.

İHA'LAR RUS NOVA İNŞAAT ŞİRKETİNE TESLİM EDİLECEKTİ!

Edinilen bilgilere göre, açık artırmaya çıkarılan İHA'lar Rusya'dan bir şirkete satılacaktı. İHA'ların alıcılarının ise Rus Nova inşaat şirketi olduğu öğrenildi. Bunun üzerine harekete geçen Kazakistan güvenlik güçleri, gümrükte söz konusu İHA'lara el koydu. Ayrıca, Impuls-Invest LLC adlı Kırgızistan şirketinin gereken lisansa sahip olmadığı belirtildi.

İHA'LAR YAPTIRIMLAR YÜZÜNDEN Mİ ELE GEÇİRİLDİ?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırılara başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana Moskova'ya uygulanan uluslararası yaptırım ve ambargo halen devam ediyor. Yaptırımlardan kaçmak isteyen Rus şirketleri için Kazakistan önemli bir güzergah. Ancak, Kazakistan bu tür girişimlere savaşın başından bu yana izin vermiyor.

Ayrıca, Kazakistanlı bazı tedarikçilerin Rusya'ya İHA ve mikroçip tedarik ettiği yönündeki söylentiler de kamuoyunun gündemine gelmişti. Kazakistan Maliye Bakanlığı, bu yönde bir denetleme süreci başlatmıştı.