Kırgızistan'da çocuklara yönelik ana dilde içerik eksikliği tartışma yarattı!

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te çocuklara yönelik Kırgızca içeriklerin eksik ve niteliksiz oluşu, kamuoyunda tartışma yarattı.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2024 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2024 12:31
https://www.qha.com.tr/

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te çocuklara yönelik Kırgızca içeriklerin eksikliğinin ele alındığı "Çocuğum için Kırgızca içerik" adlı tartışma formatında bir etkinlik düzenlendi. "Turar" yayınevi tarafından 20 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen etkinliği ülkedeki dilbilimciler, yazarlar, bilim insanları, çocuk eğitmenleri, içerik üreticiler ve çok sayıda aileler katıldı.

KIRGIZ ÇOCUKLAR İÇİN ANA DİLDE İÇERİK

Etkinlikte çocuklar ile ilgili kitapların Kırgızca değil başka dillerde yayımlandığı, çocuklara özel kitapların eksikliği, ilgi çekici ve erişilebilir içeriklerin az olduğu bildirildi. Ayrıca etkinlikte "Turar" yayınevinın Kırgız çocuklar için ana dile çevirilmiş masal koleksiyonunun sunumu yapıldı. 

TURAR YAYINEVİ, KIRGIZCA İÇERİK ÜRETECEK

Öte yandan etkinliği düzenleyen yayınevi, yeni yıldan itibaren çocuklar için çevirilecek, yazılacak kitapların Kırgızca ağırlıklı olacağı ve içeriklerin ana dil üzerine üretileceği konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Kırgızistan Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanlığı'na göre,  Kırgızistan nüfusunun neredeyse yüzde 37'si çocuklardan oluşuyor.