Kırgız üniversitesinde Türk Mirası Merkezi kuruldu

Kırgızistan'da bulunan Cusup Balasagun Kırgız Millî Üniversitesinde Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfının sağladığı fon ile Türk Mirası Merkezi açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 11:53
https://www.qha.com.tr/

Kırgızistan'da bulunan Cusup Balasagun Kırgız Millî Üniversitesinde Türk Mirası Merkezi açıldı. Merkezin Başkanı Kairat Osmonaliev, açılan merkezin  Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfının sağlayacağı fon ile faaliyet göstereceğini açıkladı. Merkezin açılması hakkında ise "2022-2023 yıllarında Kırgızistan'ın Azerbaycan Büyükelçiliği, merkezi Bakü'de bulunan Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı ile Cusup Balasagun'un adını taşıyan üniversite arasında ortaklık ilişkileri kurulması konusunu ele aldı. Bunun sonucunda bir iş birliği memorandumu imzalandı ve bu yılın eylül ayı başında üniversitenin Akademik Konseyinin kararıyla Türk Mirası Merkezi kuruldu." açıklamasında bulundu.

Merkez Başkanı Osmonaliev, merkezin görevini Türk halklarının tarihi, etnografyası, arkeolojisi, edebiyatı, folklorü ve dilleri konularında temel araştırmalar yapmak olarak açıkladı. Yapılan araştırmaların sadece teorik düzlemde kalmayacağını vurgulayan Osmonaliev, tarihi ve kültürel anıtların incelenerek somut olmayan anıtların incelenmesi ve korunmasını konu alan programların da destekleneceğini vurguladı. 

ÜNİVERSİTEDE 2016 YILINDA TÜRKÇE EĞİTİM MERKEZİ AÇILMIŞTI

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan en eski ve en fazla öğrenciye sahip olan Cusup Balasagun Kırgız Millî Üniversitesinde 2016 yılında Türkçe Eğitim Merkezi de açılmıştı. Türkiye Türkçesine artan ilgi ile son yıllarda açılan eğitim merkezi sayısı arttı.