Uluslararası Türk Kültür Teşkilatının (TÜRKSOY) Kırgızistan'daki 30. yıl kutlamaları bugün sona erdi. "TÜRKSOY Kültür Günleri" çerçevesinde yapılan etkinlik, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Bakanlığı işbirliğinde Kırgız Ulusal Filarmonisinde gerçekleştirilen “Biz Beraberiz” Gala Konseriyle büyük beğeni topladı.
"BİR KUŞUN İKİ KANADIYIZ"
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov konsere tebrik mesajı göndererek TÜRKSOY'un 30. yıldönümünü kutladı. Cumhurbaşkanı Caparov’un mesajını Devlet Sekreteri Süyünbek Kasmambetov okudu. Caparov mesajında, Türk halklarının kültür ve sanat alanında TÜRKSOY'un faaliyetlerinin önemine vurgu yaparak, TÜRKSOY'un Türk dünyasının UNESCO'su olarak gururla anıldığını söyledi.
TÜRKSOY'un kardeş halklar arasında bir altın kültür köprüsü vazifesini gördüğünü belirten Caparov mesajında, “Ülkemizde ‘Biz Birlikteyiz!' 'TÜRKSOY Kültür Günleri’ düzenledik. Elbette biz beraberiz, bir kuşun iki kanadıyız, amacımız birlik, beraberlik, barış, kardeşlik duygusu. Birliğin gücünü ancak bir olduğumuzda hissederiz!" ifadelerini kullandı.
KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI SADIR CAPAROV'UN TÜRKSOY MESAJI
Caparov’un mesajında yer alan ifadelerin tamamı şöyle:
"Değerli yurttaşlar, Türk Dünyası’ndan gelen saygıdeğer sanat insanları! Faaliyetin değerli katılımcıları!
Öncelikle Türk Dünyası’nın kültürel iş birliği ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY'un 30. yıl dönümünü münasebetiyle tüm samimiyetimle kutluyor ve hoş geldiniz diyorum!
Kıymetli yurttaşlarım!
TÜRKSOY uluslararası kültür teşkilatı, Türk Dünyası’nda kurulan ilk teşkilattır. TÜRKSOY, 1993 tarihinde Türk Devletleri Cumhurbaşkanlarının desteğiyle Almatı'da kurulma kararı alındı. Ülkelerimizin bağımsızlığı ile neredeyse aynı yaşta olan bu teşkilat, dili, kültürü, tarihi ve gelenekleri birbirine yakın olan halkları birleştiren manevi bir altın köprü haline gelmiştir.
TÜRKSOY’un temel amacı, Türk Dünyası’nın kültürel ilişkilerini geliştirmek, güçlendirmek ve aynı zamanda dünyaya tanıtmak, kültürel bütünleşme sürecini harekete geçirmektir. TÜRKSOY, geride bıraktığı otuz yılı aşkın sürede uluslararası arenada saygın bir kuruluş haline gelmiştir. Bu bağlamda Türk kültürünün gelişmesinde ve yaygınlaşmasında büyük rol oynamaktadır.
Bugün TÜRKSOY'un üye ülkeleri, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan’dır. Tataristan, Başkurdistan, Altay, Saha, Tıva, Hakas ve Gagavuz Yeri gözlemci statüsüne sahiptir. Böyle manevi birliği canlandırma ve aynı köke sahip halkların kültürünü koruma ve gelecek nesillere miras olarak yayma konusunda teşkilatın misyonu büyüktür.
"TÜRKSOY, TÜRK DÜNYASININ UNESCO'SU OLARAK GURURLA ANILIYOR"
Kardeş halkların kültür, sanat alanındaki altın mirasını dünyaya tanıtan TÜRKSOY, "Türk Dünyası’nın UNESCO'su" olarak anıldığını gururla söylemek mümkündür.
Bugün bütün Türk ülkeleri TÜRKSOY'un çatısı altında milli kültür bayrağını dalgalandırmakta ve insanlık kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak kültürümüzü dünyada yüceltmektedir.
Bugün itibarıyla TÜRKSOY, yerel bir kuruluştan küresel bir kuruluşa dönüşmüş, BM, UNESCO, ISESCO gibi dünya kuruluşlarının yakın ortağı haline gelmiştir.
TÜRKSOY 2022 yılında, Birleşmiş Milletlerin “Medeniyetler İttifakı” yapısı ile aktif faaliyetlerde bulunarak dünyanın kültürel, insani, sosyal forumlarda üst seviyelere ulaşmıştır.
TÜRKSOY, sadece kültür-sanat alanında değil, aynı zamanda günümüzün önemli konusu olan kültürler arası diyalog ve sosyo-kültürel alanlarda faaliyetlerini yeniden canlandırmaktadır. Aynı zamanda çağdaş yönünde ilerlediği desteklemeye değerdir. TÜRKSOY için 30 yıl sadece tarihten ibaret değildir, kalkınma ancak kültüre saygı duyulduğu ve takdir edildiği yerde olur, bu kültürümüzün tarihi.
KIRGIZİSTAN'DA TÜRKSOY KÜLTÜR GÜNLERİ DÜZENLENDİ
Ülkemizde "Biz Birlikteyiz!"- "TÜRKSOY Kültür Günleri" düzenledik. Elbette biz beraberiz, bir kuşun iki kanadıyız, amacımız birlik, beraberlik, barış, kardeşlik duygusu. Birliğin gücünü ancak bir olduğumuzda hissederiz!
Ruhumuzda ve kültürümüzde var olan o güç bugün TÜRKSOY'dur. Bu güç, uluslararası kültür teşkilatının misyonu ve sembolü haline gelmiştir!Bugün bu önemli sahnede tüm Türk Dünyası’nın müziği duyulacak ve ortak kültürümüzün zaferine bir kez daha şahit olacağız! Tabii ki, sanat dünyasından dünyaya öncülük eden tüm sanatçıları tebrik etmek istiyorum! Bağımsız Kırgızistan'ımızda dostluğun neşesi hep yankılansın!
Kıymetli yurttaşlarım, Türk ortak kültürünün kökü olan TÜRKSOY'un 30. yıl dönümünü bir kez daha kutluyorum!"