Finans, endüstri, yatırım ve pazarlama alanlarına yönelik yayınları ile tanınan ünlü "Forbes" dergisinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) yurt dışındaki mülk alımında en karlı ülkeler arasında ilk sıraya yerleştirmesi sonrası Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) KKTC'den ev ve arsa alan üçüncü ülke vatandaşlarına açtığı davalar art arda geldi.
Forbes'in son yıllarda üst üste KKTC'yi öncelikle ABD vatandaşları için cazip ev ve arazi edinilebilecek bir ülke olarak göstermesi, Rusya, Ukrayna, İsrail ve İran vatandaşlarının ardından Batı ülkelerinden de mülk almak isteyenlerin dikkatini Kuzey Kıbrıs'a çekti.
Independent Türkçe haber servisinden Emir Abdurrahman Bulut'un haberine göre, Forbes'e tepki gösteren Güney Kıbrıs yönetimi, makalelerin kendilerinde şok etkisi yaptığını itiraf etmekle birlikte, yayınların ardından önce İsrail ve Portekiz vatandaşı Simon Aykut'u ardından da Alman vatandaşı Martin Josef Rikels'in KKTC'de Rum mallarını yağmaladıkları gerekçesiyle yargılamaya başladı.
GKRY, TUTUKLU YARGILAMA GERÇEKLEŞTİRİYOR
KKTC'de Yahudi yerleşimleri kurduğu ve İsrail'in politikaları doğrultusunda toprak aldığı iddiaları ile eleştirilerin odağı olan Simon Aykut hâlen Güney Kıbrıs'ta hapiste tutuluyor.
9 Eylül'de "Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi"nde duruşması görülecek olan Simon Aykut için İsrail devreye girse de Simon Aykut'un durumunda bir değişiklik yaratamadılar.
Geçen ay aynı konudan hakkında işlem yapılan Alman Martin Josef Rikels için de Güney Kıbrıs önce gözaltı işlemi uyguladı ardından serbest bıraktı.
Martin Josef Rikels ifadeye gitmediği için Güney Lefkoşa bu kez tutuklama emri çıkarttı.
KKTC ALINABİLECEK ÖNLEMLERİ TARTIŞIYOR
KKTC Başbakanı Ünal Üstel her iki tutuklamaya tepki göstererek Rumların KKTC'ye yönelik yeni bir oyunu ile karşı karşıya olduklarını belirterek bu sorunları aşacaklarını söyledi.
KKTC'de mülk edinen yabancılara yönelik Güney Kıbrıs'ın üst üste verdiği tutuklama kararlarının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar liderliğinde bir toplantı yapılarak alınabilecek önlemler tartışıldı.
Kuzey'deki Rum mallarını gündeme getirerek üçüncü ülke vatandaşlarına yaptırım uygulayacağını açıklayan Güney Kıbrıs Lideri Nikos Hristodulidis, süreçten taviz vermeyeceklerini ve açıklayarak sert önlemlere devam edecekleri mesajı verdi.
KKTC BAŞBAKANI ÜNAL: 68 MİLYON STERLİN BORÇLANDIK
KKTC'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin de kabul ettiği Rum mallarının iadesi ile yetkili Taşınmaz Mal Komisyonu bulunuyor.
Komisyon Kuzeyde malı bulunan Rumlara mal iadesi, takas veya tazminat önererek zararların tazmini için çalışmalar yürütüyor.
Güney Kıbrıs'ın KKTC'de mülk edinen yabancılara yönelik uyguladığı yargılamanın Forbes'in yaptığı KKTC övgüsünü yok etmek ve aynı zamanda Taşınmaz Mal Komisyonu'nu çalışmaz hale getirmek olduğu ileri sürülüyor.
KKTC Başbakanı Ünal Üstel bu konuya dikkat çektiği konuşmasında, "KKTC ile GKRY arasında mülk sorunlarının giderilmesi için kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden Rumların mallarını tazmin çalışmaları için 68 milyon sterlin borçlandık. Rumların son hamleleri ile bundan rahatsız olduklarını gösterdiler. KKTC, ana vatan Türkiye'nin desteğinde bu meselenin de üstesinden gelecektir." dedi.
GÜNEYDEKİ TÜRK MALLARI YAĞMALANIYOR
KKTC'den toprak alan üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik Rumların Güney'de kalan Türk mallarına yönelik istismar ve gayrı kanuni uygulamaları zaman zaman Ada'da tartışılan konuların başında geliyor.
Güney Kıbrıs'ta yayınlanan gazetelerin zaman zaman "Güneydeki Türk malları yağmalanıyor" başlıklı haberlerinde, birçok şahsi ve vakıf malının hem kamu hem de kişiler tarafından el konularak kullanımı gündeme getiriliyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kuzey'i mülk konusunda sıkıştırmaya çalışırken, Avrupa Birliği raporlarına dahi giren Güney'deki Türk mülkleri üzerindeki keyfi kullanımı eleştirilerin odağında.