Kazakistan ve Özbekistan'dan ortak hava sahası savunma tatbikatı

Kazakistan ve Özbekistan arasındaki askeri iş birliği güçleniyor. 'Aşık Asman-2024' tatbikatında hava kuvvetleri ve savunma uzmanları yer alıyor. Tatbikat dost ülkelerin uyumunu artırmayı amaçlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 18:16
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan ve Özbekistan arasındaki askeri iş birliği güçlenmeye devam ediyor. 10-14 Eylül 2024 tarihleri arasında Kazakistan ve Özbekistan'ın hava kuvvetleri ve hava savunma uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen "Aşık Asman-2024" uluslararası hızlı-taktik komutanlık-karargah tatbikatları devam ediyor.

TATBİKATIN İÇERİĞİ VE KATILIM

Tatbikat, dost ülkelerin askeri komuta organlarının uyumunu artırmak, hava savunma güçleri ve araçlarının ortak kullanımını geliştirmek ve savaş nöbetçiliğinin özel durumlarındaki askeri birliklerin yönetimi konularında komutanlara pratik beceriler kazandırmayı amaçlıyor. Tatbikatlarda, cephe helikopterleri, kara ve askeri nakliye uçakları ile hava savunma güçlerinin kuvvet ve araçları görev alıyor. Ayrıca, tatbikat süresince askeri hava kuvvetleri pilotları, Kırgızistan ve Tacikistan hava sahalarında da uçuşlar yapacak.

Kazakistan Silahlı Kuvvetleri Hava Savunma Komutanı, Korgeneral Davren Kosanov'un liderliğinde gerçekleştirilen tatbikat, "Aşık Asman-2024" operasyonel-stratejik komutanlık-karargah tatbikatları olarak planlandı. Kosanov, “Bu tür tatbikatları düzenli olarak yapıyoruz. Bu tatbikatlar, dost ülkelerin askeri personeline hava savunma misyonlarını ortaklaşa gerçekleştirme, savaş ekiplerini koordine etme ve ülkelerimizin savunma kapasitesini artırma konusunda pratik deneyim kazandırma fırsatı veriyor” dedi.

Tatbikatın özel bir yönü ise, devlet sınırı veya hava sahası kullanım kurallarının ihlali durumunda, hava savunma güçlerinin savaş ekiplerinin komşu ülkeler olan Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan komuta merkezleri ve kontrol noktaları ile iş birliği düzeninin geliştirilmesi.