Kazakistan ve Özbekistan'dan 70 ortak proje!

Kazakistan ve Özbekistan 3 milyar doların üzerinde değere sahip olan 70 ortak proje başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2024 23:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 23:19
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 8 Ağustos 2024 tarihinde bir araya geldi.

İki lider, Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

2024 YILI İÇİNDE BÖLGELER ARASI İŞBİRLİĞİ FORUMU DÜZENLENECEK

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, görüşmelerde iki ülkenin sınırında inşa edilen Orta Asya Uluslararası Endüstriyel İşbirliği Merkezi'nin gündeme geldiğini kaydederek, daha büyük karşılıklı ticarete büyük katkısı olması nedeniyle projenin mümkün olan en kısa sürede başlatılmasının önemli olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin temel taşının imalat sanayiindeki iş birliği olduğunu belirten Tokayev, "Yaklaşık 70 ortak proje var ve değeri üç milyar ABD dolarını aşıyor. Makine mühendisliği, metalurji, otomotiv endüstrisi, ev aletleri imalatı, tekstil, ilaç endüstrisi ve diğerleri gibi alanlarda projeler başarıyla yürütülüyor. Bu, iki ülkenin 14 bine kadar yeni iş yaratmasına olanak tanıyacak." şeklinde konuştu.

Ayrıca tarım, makine mühendisliği, enerji, iletişim ve dijitalleşme gibi alanlarda da büyük iş birliği potansiyeline işaret eden Kazak lider şu ifadelere yer verdi:

Ortak işletmelerin başarılı bir şekilde işletilmesi için elverişli koşulların yaratılması esastır. Bölgeler arası bağların potansiyelini etkili bir şekilde kullanmak da önemlidir. Bölgeler arasında imzalanan anlaşmalar da ilişkilerin güçlendirilmesine önemli katkı sağlar. Bu bağlamda, yıl sonundan önce Bölgeler Arası İşbirliği Forumu gerçekleşecek.