Kazakistan ve Çin’den dev ortaklık

Çin "Türkistan Rüyası" stratejisini adım adım hayata geçiyor. Çin, Kazakistan'la işbirliğini güçlendirerek Kazakistan-Çin Ticaret ve Sanayi Parkı'nı geliştiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2024 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2024 13:44
https://www.qha.com.tr/

Çin "Türkistan Rüyası" stratejisini adım adım hayata geçiriyor. Kazakistan ve Çin arasında yeni bir işbirliği anlaşması imzalandı. 23 Ağustos 2024 tarihinde Kazak Invest ve Çinli Xinjiang Hengyuan Yatırım Yönetimi, Astana'da büyük bir Kazakistan-Çin Ticaret ve Sanayi Parkı geliştirmek üzere bir Niyet Mektubu (MoU) imzaladı. 50 hektarlık bir alanda inşa edilecek proje, Çin'in Kazakistan üzerindeki hegamonyasını artıracak.

"PROJENİN GERÇEKLEŞMESİNİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ"

Kazakh Invest Yönetim Kurulu Başkanı Yercan Yelekeyev poroje ile ilgili, "Bu proje, Kazakistan ve Çin arasındaki işbirliği için yeni ufuklar açıyor. Kazakistan-Çin Ticaret ve Sanayi Parkı'nın kurulması, ülkemizin ekonomi açısından ana sektörlerinin gelişimini hızlandıracak ve birçok yeni iş imkanı yaratacaktır. Bu projenin, Xinjiang Hengyuan Yatırım Yönetimi ile başarılı bir işbirliğinin sadece başlangıcı olduğuna inanıyoruz ve projenin gerçekleşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN-ÇİN TİCARET VE SANAYİ PARKI

Çin'in Baiyang Belediye Başkan Yardımcısı Yan Wang ise, "Bu projeye büyük bir heyecanla giriyoruz. Kazakistan'ın bölgedeki ana lojistik merkezi olma potansiyelini görüyoruz. Kazakistan-Çin Ticaret ve Sanayi Parkı'nın kurulması, ülkenin lojistik kapasitesini önemli ölçüde artıracak ve Doğu ile Batı arasında önemli bir transit koridor olarak rolünü güçlendirecek. Bu projenin yeni ticaret akışlarını ve üretimi çekmede bir katalizör görevi göreceğine inanıyoruz" dedi.

ÇİN’İN “TÜRKİSTAN RÜYASI” STRATEJİSİ

Bu projeyle birlikte, Çin’in “Türkistan Rüyası” stratejisinin Kazakistan üzerindeki etkisinin artması bekleniyor. Çin, bu strateji kapsamında Türkistan'da etkisini güçlendirirken, bölgedeki lojistik ve ticaret merkezlerini kontrol altına almayı hedefliyor. Kazakistan’daki bu büyük ölçekli proje, Çin’in bölgedeki stratejik hedeflerine ulaşması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.