Kazakistan Nazarbayev Üniversitesi, Türk lehçelerini yüzde 95 doğrulukla tanıyabilen yapay zeka destekli bir internet sitesi geliştirdi. "ISSAI" adı verilen projeye hazırladıkları internet sitesi, kullanıma açıldı.
Türk dillerinin lehçelerini tanıyan bu sistem, ilk genel ve güvenilir model ve diğer geliştiriciler için bir başlangıç olarak kabul ediliyor. Program, şimdilik 10 Türk lehçesini tanımakla birlikle İngilizce ve Rusça'yı da bünyesinde barındırıyor. Programın İlerleyen süreçte daha fazla lehçe ve dil eklenerek geliştirilmesi planlanıyor.
???? #Kazakistan Nazarbayev Üniversitesi, Türk lehçelerini tanıyabilen yapay zeka destekli internet sitesi geliştirdi. ???? https://t.co/vccdVJ8Boz pic.twitter.com/ICgVAxR4FY
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 6, 2023KAZAKİSTAN, 10 TÜRK LEHÇESİNİ TANIYAN PROJE GELİŞTİRİLDİ
Otomatik konuşma tanıma (ASR), insan konuşmasını bilgisayarlar tarafından karşılık gelen metne dönüştürme görevi. ASR kullanım örnekleri arasında dikte sistemleri, çağrı yönlendirme ve Siri ve Alexa gibi sanal asistanlar bulunuyor.
Nazarbayev Üniversitesindeki (NU) Akıllı Sistemler ve Yapay Zeka Enstitüsünden (ISSAI) araştırmacılar, daha önce Kazak dili için gelişmiş ASR sistemleri geliştirmişlerdi. Şimdi ie çalışmalarını 10 Türk lehçesini tanıyabilen çok dilli bir ASR modeline yönlendirdi.
Geliştirilen model, 10 Türk lehçesinden hangisinde konuşulduğunu tanımlayabiliyor. Ayrıca, konuşma metni, ekranda görünebiliyor. Model ayrıca İngilizce ve Rusça konuşmayı da tanıyabiliyor.
Araştırmacıların sisteme tanımladığı lehçeler şöyle:
Uygur Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Kazakistan Türkçesi, Kırgızistan Türkçesi, Özbekistan Türkçesi, Başkurdistan Türkçesi, Çuvaşistan Tükçesi, Saha Türkçesi ve Tataristan Türkçesi.
10 Türk dilini tanıyabilen yapay zeka destekli web sitesi: