Kazakistan, şehre Kenesarı Han'ın adını verdi: Ruslar rahatsız oldu!

Kazakistan’ın Akmola bölgesinde bulunan Derjavinsk şehrinde yaşayan Ruslar, şehre Kenesarı Han'ın adının verilmesinden rahatsız oldu.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2023 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2023 11:11
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan’ın Akmola bölgesinde bulunan Derjavinsk şehrinin adı, 22 Haziran 2023 tarihinde Kenesarı olarak değiştirildi. Kazakistan merkezli Radio Azattık medya servisi, şehirde yaşayan Ruslar ve Kazaklar arasında isim değişikliği nedeniyle bölünme yaşandığını bildirdi. Hükumet, yaşanan bölünme nedeniyle kabul edilen değişikliğe ilişkin şu an için bir işlem yapmama kararı aldı.

RUSLAR VE KAZAKLAR ARASINDA BÖLÜNME YAŞANDI

Şehrin Rus taraftarı eski belediye başkanı Sergey Yerin, mevcut yönetimi gerginlik yaratmakla suçladı. Şehirde yaşayan Ruslar, şehrin adının değiştirilmemesi için kampanya başlattı. Ayrıca Ruslar, şehirde Rusça’ya karşı bir tepki olduğunu ileri sürdü. Kazakistan'da yaşayan ayrılıkçı Rusların, ülkenin bağımsız bir devlet olmasını halen kabul edememesi dikkatlerden kaçmadı.

KAZAK VATANDAŞLARI İSİM DEĞİŞİKLİĞİNİ DESTEKLİYOR

Öte yandan, şehrin isminde yapılması planlanan değişiklik, Kazaklar tarafından güçlü bir şekilde destekleniyor. Bölgede yaşayan Kazaklar, konu hakkında Kazak medyasına verdikleri demeçte, kendi tarihlerini unutmamak için bu tür hamlelerin önemli olduğuna vurgu yapıyor. Şehrin sakinlerinden biri olan ve Kazakça isimleri destekleyen Amangeldi Suleymenov, "Sovyet yönetimi sırasında kimse bize şehrimizin adını ne koyacağımızı sormadı. Artık ayrı bir devlet olduğumuza göre şehirlerin isimleri Kazak isimleri olmalı" ifadelerini kullandı.

KENESARI HAN KİMDİR?

Kenesarı Han, Kazakların bağımsızlık önderidir. Babası Orta Cüz hanı Kasım Han'dır. Rusların Orta Cüz Hanlığı'nı kaldırmasının ardından isyan başlatmış, isyan başarısız olsa da Kazak halkının tarihinde derin izler bırakmıştır. Ruslar, uzun bir süre Kenesarı Han'ın halk üzerinde bıraktığı izleri silmeye çalıştı. İsyanı başarısız sonuçlanan Kenesarı Han'ın kafatası Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bir müzede bulunmaktadır.