Kazakistan, Rusya'ya yaptırım uygulayacak mı?

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan'ın Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2023 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2023 17:48
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan'ın Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılacağını söyledi. Tokayev, Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilgili kurumlarla temas halinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya'ya yaptırımlara ilişkin tavrını dile getirdi. Kazakistan’ın Rusya’ya yönelik kısıtlayıcı tedbirleri desteklediğini ve bunların uygulanmasını izleyeceğini açıkça belirtti. Tokayev, yaptırımlara ilişkin, "Yaptırım rejimini net bir şekilde takip edeceğiz. Yaptırım rejimine uymak için ilgili makamlarla temas halindeyiz. Alman tarafının yaptırım rejimini aşmayı amaçlayan olası eylemlerine ilişkin endişeleri bence olmamalı" açıklamasını yaptı.

ABD'NİN YAPTIRIMLARINA KAZAKİSTAN'DAN CEVAP GELDİ

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Almas Aydarov, 20 Temmuz 2023 tarihinde düzenlediği basın toplantısında Rusya’ya yönelik yaptırımların Kazakistan’a etkisinden bahsetti.

"SÜRECİ AKTİF OLARAK TAKİP EDİYORUZ"

Bakan Yardımcısı Almas Aydarov, Kırgızistan’a uygulanan yaptırımların bir benzerinin Kazakistan’a uygulanma ihtimali hakkında konuştu. Aydarov, “Rusya'ya yönelik yaptırımların uygulanmaya başlandığı ilk günden bu yana Batılı ortaklarımızla doğrudan açık bir diyalog yürütmek için bu süreci aktif olarak takip ediyoruz. Yaptırımlardan kaçınmak veya saklanmak için herhangi bir özel önlem almadığımızı her zaman dile getirdik ve aynı zamanda Rusya ile geleneksel ekonomik ilişkilerimizi de sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.

KAZAKİSTAN, RUSYA'YA ASKERİ ÜRÜN İHRACATINI YASAKLADI

Bakan Yardımcısı Aydarov, 2022 yılından itibaren Kazakistan’da Rusya’ya askeri ürün ihracatının tamamen yasaklandığına işaret ederken; Kazakistan üzerinden ithal edilen tüm yaptırımlı malların takip edildiğinin altını çizdi.

KAZAKİSTAN, BATILI ÜLKELERLE DİYALOG HALİNDE

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Almas Aydarov, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve ABD’den birçok uzmanın Rusya'ya mal teslimi sırasında yaptırım rejimini ihlal etmemek için ortak önlemler hazırlamak amacıyla Kazakistan'a geldiğini dile getirdi. Aydarov, "Biz hiçbir şey saklamıyoruz aksine meslektaşlarımızdan bir yerlerde benzer bir risk görmeleri durumunda şirketlerin bize birlikte yanıt vermelerini istiyoruz" dedi.