Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Fransız şirket Electricite de France (EDF) CEO'su Luc Remont ile bir araya geldi. Görüşmede, nükleer enerji de dahil olmak üzere Kazakistan'ın enerji sektöründeki potansiyel iş birlikleri ele alındı.
Dünyanın en büyük nükleer enerji santrali işletmecisi olan EDF'nin faaliyetleri ve stratejik planları hakkında bilgi sahibi olan Cumhurbaşkanı Tokayev, aynı zamanda EDF'nin Kazakistan'da inşa edilecek nükleer santral projesi için potansiyel teknoloji tedarikçisi olarak listeye alındığını aktardı. Şirket CEO'su Remont, EDF'nin Kazakistan'ın ulusal nükleer enerji şirketi Kazatomprom ile verimli bir ortaklığa olan bağlılığını teyit etti. Aynı zamanda yenilenebilir enerji alanında Kazakistan ile ortak projeler ilerletmek için Cumhurbaşkanına çeşitli fikirler sundu.
KAZAKİSTAN HALKI NÜKLEER SANTRAL İNŞASINA "EVET" DEMİŞTİ
Kazakistan, ülkede inşa edilmesi planlanan ilk nükleer enerji santrali için 6 Ekim 2024 tarihinde referanduma gitti. Referandumda, halkın büyük bir çoğunluğunun "evet" oyu verdiği görüldü. Kazakistan'da yapılan referandumda, "Socis-A Kapsamlı Sosyal Araştırma Enstitüsü" tarafından gerçekleştirilen sandık çıkış anketlerine göre seçmenlerin yüzde 69,8'i nükleer enerji santralinin kurulmasına destek verirken, yüzde 30,2'si buna karşı çıktı.
Referandumda, toplamda 10 bin 323 sandığın kurulduğu Kazakistan'da oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başladı ve 20.00'de sona erdi. Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonunun ön verilerine göre, 12 milyon 244 bin 683 seçmenden 7 milyon 820 bin 918'i (yüzde 63,87) sandık başına gitti.
KAZAKİSTAN'DAN NÜKLEER SANTRAL İNŞASI İÇİN ULUSLARARASI KONSORSİYUM
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 31 Ekim 2024 tarihinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Yabancı Yatırımcılar Konseyi (FIC) 36. Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu. Tokayev, gerçekleştirdiği konuşmada ülkede nükleer enerji santral inşa edilmesi için uluslararası konsorsiyum kurma çabalarının devam ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı, daha önceden yaptığı açıklamalarında; ülkede nükleer enerji santrali inşa edilmesi için ileri teknolojiye sahip olan, alanında önde gelen küresel şirketleri bir araya getiren "uluslararası bir konsorsiyum" kurulması gerektiğini ifade etmişti.